Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

7.7.09

'Η Υπέρβαση των Ζώων. Των Ανθρώπων;

1. Δύο φίλοι επισκέπτονται το φίλο τους που είναι λιοντάρι. Το λιοντάρι τους αναγνωρίζει και τους αγκαλιάζει. Christian, the lion. A true story. Very heart-warming. CyberThing

2. Τρεις φίλοι, ένας σκύλος, μια γάτα και ένα ποντίκι, βγαίνουν βόλτα και οι τρεις μαζί. http://www.youtube.com/watch?v=E0Y3FPYQh2s

3. Δύο φίλοι, μια πολική αρκούδα και ένας σκύλος παίζουν και αγκαλιάζονται. Norbert Rosing's striking images of a wild polar bear coming upon ...

3. Ένα ξεκαρδιστικό και ιδιαίτερα διαφωτιστικό βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους με τίτλο "meatrix" (κατά το "matrix"). THE MEATRIX: Greek Subtitles. Στιχομυθίες μεταξύ Λήο και Μούφιους στα ελληνικά παρακάτω.

4. Ένα ξεκαρδιστικό βίντεο για τον πόλεμο των σουπερμάρετ με τίτλο "Store Wars" κατά το "Star Wars" www.storewars.org/tater_tot.html

Στιχομυθίες μεταξύ Λήο και Μούφους στο βίντεο THE MEATRIX: Greek Subtitles

Η εισαγωγική οθόνη λέει «Τί είναι το Meatrix;»
Βλέπουμε μία συνηθισμένη φάρμα, μερικά γουρουνάκια, κότες και αγελάδες. Ένας αγρότης πλησιάζει και ρίχνει φαγητό στη γούρνα των γουρουνιών.

- ΑΓΡΟΤΗΣ Ορίστε, Λήο.
Το γουρουνάκι ο Λήο γρυλίζει χαρούμενα. Και αρχίζει να τρώει.

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Πσσσστ, Λήο!
Ο Λήο κοιτάζει πάνω και βλέπει μία μυστηριώδη αγελάδα με γυαλιά ηλίου και μια καμπαρντίνα να στέκεται δίπλα στον αχυρώνα.

-ΛΗΟ: Ποιός είσαι; Πώς ξέρεις το όνομά μου;

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Είμαι ο Μούφιους και ξέρω πολλά για σένα. Έχεις ακούσει για το Meatrix;

-ΛΗΟ: Το Meatrix;

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Θέλεις να μάθεις τι είναι;

- ΛΗΟ: Εντάξει

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Το Meatrix βρίσκεται παντού, όπου και να κοιτάξεις. Είναι το παραμύθι που λέμε στον εαυτό μας σχετικά με το από που προέρχονται τα ζωικά προϊόντα και τα κρέατα που τρώμε. Το οικογενειακό αγρόκτημα είναι μια φαντασίωση, Λήο. Πάρε το μπλε χάπι και μείνε με τη φαντασίωση, πάρε το κόκκινο χάπι και θα σου δείξω την αλήθεια.

Ο Λήο παίρνει το κόκκινο χάπι. Περνούν από μία τρελή μετάβαση. Και προσγειώνονται σε μία τεράστια ψυχρή εργοστασιακή μονάδα χοίρων, γουρούνια σε κλουβιά κύησης μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Ο Λήο βρίσκεται μέσα σε ένα από αυτά.

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Καλώς ήρθες στην πραγματικότητα.

-ΛΗΟ: Ουόου. Τί είναι αυτό το τρομερό μέρος;

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Αυτό είναι μια εργοστασιακή καλλιέργεια, Λήο. Από μέρη σαν κι αυτά προέρχονται τα περισσότερα αυγά, γάλατα και κρέατα.

-ΛΗΟ: Πώς έγινε αυτό;

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Θα σου δείξω.
(Ο Μούφιους φέρνει τον Λήο σε ένα οικογενειακό αγρόκτημα, όπου στέκονται σαν σιλουέτες σε πρώτο πλάνο)

-Στα μέσα του 20ου αιώνα, άπληστες γεωργικές εταιρίες άρχισαν τις μετατροπές βιώσιμων οικογενειακών καλλιεργειών για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους σε βάρος ανθρώπων και ζώων. Έτσι γεννήθηκε η εργοστασιακή καλλιέργεια.

Τρομακτικές μηχανές ρομπότ έρχονται από τον ορίζοντα, ο ουρανός σκοτεινιάζει. Η οθόνη γίνεται κόκκινη, στόχαστρα εμφανίζονται και κεντράρουν τους στόχους και παρακολουθούμε καθώς η οικογενειακή καλλιέργεια μετατρέπεται σε εργοστασιακή.
Υποσημειώσεις στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται με την πρώτη να ονομάζεται «Βάναυση μεταχείριση ζώων»

Τα ζώα τοποθετούνται όσο πιο πολλά μαζί γίνεται. Τα περισσότερα δεν ξαναβλέπουν το φως του ήλιου, δεν ξαναπατάνε στη γη και δεν αναπνέουν φρέσκο αέρα. Πολλά δε μπορούν καν να κουνηθούν.

Τέτοιες σκληρές συνθήκες προκαλούν αψιμαχίες και αρρώστιες μεταξύ των ζώων. Για να αποφύγει αυτά τα προβλήματα, η εταιρική μηχανή ξεκίνησε το συστηματικό ακρωτηριασμό, με πρακτικές όπως το κόψιμο του ράμφους στις κότες και την χορήγηση σταθερής δοσολογίας αντιβιοτικών στην τροφή, μόνο και μόνο για να κρατούν ζωντανά τα φτωχά απομεινάρια.

Η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, γεννά υπερανθεκτικές γενιές μικροβίων που προκαλούν ασθένειες, ώστε κάθε μέρα να πλησιάζουμε σε μία επιδημία που δε θα μπορούμε να τη σταματήσουμε.

(Μικρόβια που αντέχουν στα αντιβιοτικά» εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης)

-ΛΗΟ: Πιιιιφ !!! Τί μυρίζει έτσι;

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: (με κλειστή μύτη) 6 εκατομμύρια κιλά ακαθαρσιών. Γι’αυτό οι κοινότητες κοντά σε τέτοιες εργοστασιακές μονάδες υποφέρουν συχνά από υψηλά επίπεδα σχετικών ασθενειών.

(Ογκώδης μόλυνση» εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης)

-ΛΗΟ: Λοιπόν, μυρίζει σαν σσσσσσσ...

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Και το χειρότερο, οι εργοστασιακές καλλιέργειες καταστρέφουν κοινότητες και κακομεταχειρίζονται τους εργάτες για δεκαετίες. Από το 1950, πάνω από 2 εκατομμύρια αγροκτήματα χοίρων εξαφανίστηκαν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα υπάρχουν πια ανεξάρτητα οικογενειακά αγροκτήματα.

Βλέπουμε ένα τοπίο, όπου ρομπότ καταστρέφουν κόκκινα αγροτόσπιτα και «βγάζουν» γκρι εργοστάσια στη θέση τους. Ο ουρανός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σκοτεινός.) («Κατεστραμμένες κοινότητες» εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης)

Αυτό είναι το Meatrix, Λήο. Το ψέμα που λέμε στους εαυτούς σχετικά με τον προορισμό της τροφής που τρώμε.

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ : Αλλά δεν είναι πολύ αργά, υπάρχει μια αντίσταση.
(Τον Μούφιους πλησιάζουν ένα άλλο γουρούνι και μια κότα. Φοράνε καμπαρντίνες και μαύρα γυαλιά)

-ΛΗΟ: Είμαι κι εγώ μαζί σας. Πώς θα τους σταματήσουμε Μούφιους;
(Ο εξαγριωμένος Λήο πηδάει έξω από το κλουβί και παγώνει σε «bullet-time» αλά The Matrix)

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: (Απευθυνόμενος στον θεατή) Θα το διαδώσουμε. Αλλά εσύ είσαι αυτός, ο καταναλωτής, που έχει την πραγματική δύναμη! Μην ενισχύεις τη μηχανή της εργοστασιακής καλλιέργειας! Υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων!

(Απλώνει την οπλή του κρατώντας ένα μεγάλο κόκκινο χάπι)

-Κάνετε κλικ εδώ και θα σας δείξω τι μπορείτε να κάνετε για να αποδράσετε από το Meatrix.


ΤΟ MEATRIX ΙΙ: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Βλέπουμε τον Moopheus και τον Leo μέσα σε μια αίθουσα με οθόνες υπολογιστών. Στις οθόνες βλέπουμε ένα άτομο σε έναν πάγκο με κρέατα, που διαλέγει κρέας που λέει "Ταϊσμένο με χορτάρι". Έπειτα, ένα άτομο που αγοράζει αυγά με ετικέτα που γράφει "Μεγαλωμένο σε λιβάδι" στη συσκευασία. Έπειτα, μια μητέρα και ένα παιδί που αγοράζουν γάλα που λέει "οργανικό". "10 Εκατομμύρια μυαλά που ελευθερώθηκαν" εμφανίζεται σε μια από τις οθόνες.
-MOOPHEUS : Στα προηγούμενα 2 έτη έχουμε ελευθερώσει πάνω από 10 εκατομμύρια μυαλά από το Meatrix. Οι άνθρωποι αφυπνίζονται ως προς το από που προέρχονται τα τρόφιμά τους και αρχίζουν να αγοράζουν τα υγιέστερα, βιώσιμα ζωικά προϊόντα. Τα έχεις πάει καλά Leo.

- ΤΣΙΚΙΤΗ: Εσύ είσαι ο εκλεκτός.

-ΛΗΟ : Chickity!

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Γκουχ. Υπάρχουν πολλές όψεις ακόμα του Meatrix να αποκαλυφθούν. Ελάτε, θα μπούμε μέσα.
Πηγαίνουν στις καρέκλες με τα βύσματα, ο LEO σφίγγει κλειστά τα μάτια του και γρυλίζει, και ξαφνικά βρίσκονται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο γαλακτοκομικών αγροκτημάτων.

-ΛΗΟ; Πω πω! Αυτό το μέρος είναι απίθανο!

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Λήο!

-Λήο: Μ’ αρέσει αυτό που έχουν κάνει σε αυτό το λιβάδι! Αναρωτιέμαι εάν έχουν καθόλου χώρο για χοίρους;

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Όχι Λήο! Κοίτα πέρα από την παραίσθηση του Meatrix. Έτσι είναι το πως τα περισσότερα γαλακτοκομικά αγροκτήματα ήταν κάποτε… Δες τι πραγματικά υπάρχει εδώ...
Η σκηνή ενώπιον του ξαφνικά «διαλύεται» στον κώδικα γραμμών του matrix. Η χωριατοπούλα γίνεται μια μηχανή αρμέγματος, και τα περίχωρα έχουν γίνει ένα σύγχρονο γαλακτοκομικό εργοστάσιο, με τις σειρές και τις σειρές των αγελάδων.

- ΛΗΟ : Αμάν!

-ΜΟΥΦΙΟΥΣ: Αυτό είναι ένα σύγχρονο γαλακτοκομικό εργοστάσιο. Δεν μπορεί να λέγεται αγρόκτημα. Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος και του τυριού μας προέρχεται από μέρη όπως αυτό.

Βλέπουμε τη σύγχρονη αγροτική σκηνή καθώς ο MOOPHEUS μιλά: μια αίθουσα αρμέγματος, το στάβλο γεμάτο με πολλές αγελάδες, μύγες, ένα ανάχωμα κοπριάς στο στάβλο, νεκρές αγελάδες που βρίσκονται στη λάσπη - χωρίς χορτάρι, χωρίς νερό, χωρίς σκιά. Μια λιμνοθάλασσα κοπριάς είναι από πίσω, με κανόνια που τινάζουν την υγρή κοπριά.

Ο MOOPHEUS δείχνει στον ΛΗΟ και την ΤΣΙΚΙΤΗ εκεί που οι αγελάδες κρατούνται στους στάβλους, πολλές φαίνονται πολύ ασθενικές, μερικές δεν μπορούν καλά καλά ακόμη και να σταθούν.

-MOOPHEUS: Οι περισσότερες αγελάδες περνούν ολόκληρες τις ζωές τους ανάμεσα σε αυτή εδώ και την αίθουσα αρμέγματος. Αυτοί οι ανθυγιεινοί όροι συχνά τις αρρωσταίνουν, παρά τα καθημερινά αντιβιοτικά. Οι ουρές τους κόβονται... Πέστε κάτω!

Ο MOOPHEUS και η CHICKITY κινούνται γρήγορα για κάλυψη πίσω από ένα μεταλλικό κάγκελο στο πίσω μέρος, ώστε να παρατηρούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ της Άγκρι-κορπ βγαίνουν από το φορτηγό και ανοίγουν βαλίτσες γεμάτες με τεράστιες σύριγγες με ετικέτες ` rBGH ", και αρχίζουν να κάνουν ενέσεις στις αγελάδες πλάτη τούς. Βλέπουμε τους μαστούς αγελάδων να μεγαλώνουν και να πάλλονται. Ο LEO θυμώνει ολοένα και περισσότερο ενώ ο MOΟPHEUS εξηγεί τη σκηνή.

-MOOPHEUS : (προς το θεατή) Αυτοί είναι πράκτορες του Meatrix. Γεμίζουν αυτά τα κακόμοιρα ζώα με rBGH, μια τεχνητή αυξητική ορμόνη που ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν και οι δύο απαγορεύσει.

-CHICKITY: Και τι είναι αυτό;
Βλέπουμε μοσχάρια να σιτίζονται από ένα γιγαντιαίο μηχάνημα.

-MOOPHEUS: Τα μοσχαράκια χωρίζονται από τις μητέρες τους με τη γέννηση τους. Ταΐζονται με αντικατάστατο γάλακτος που φτιάχνεται εν μέρει από αίμα αγελάδων.
Βλέπουμε τους σωλήνες γάλακτος από όπου πίνουν τα μοσχάρια να γίνονται κόκκινοι με αίμα.

-LEO: Δεν θες να πεις πως...

-MOOPHEUS: Ναι, Leo. Τα νεκρά ζώα ταΐζονται πίσω στα ζωντανά. Η νόσος των τρελλών αγελάδων μπορεί να διαδοθεί από αυτήν την αφύσικη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρακτική.

-LEO: Αυτό πάει πολύ!
Ο LEO πηδά και περιστρέφεται στον αέρα, αλλά όταν προσγειώνεται, πέφτει σε μια τσουγκράνα, πέφτει έξω από την οθόνη συντριβόμενος.

-CHICKITY (σε MOOPHEUS): Είσαι βέβαιος ότι είναι ο εκλεκτός;

-ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ (σε LEO): Πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να έρθετε…. κ. Ζαμπόνακη.

-LEO: Το όνομά μου είναι Leo!!!!
Ο LEO ορμά προς τους ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ και παλεύει με ύφος Κουνγκ-Φου. Καθώς ο LEO δίνει μπουνιές και κλωτσιές, λέει...

-LEO: Αυτό για τους μικρούς οικογενειακούς αγρότες! (μπουνιά) Αυτό είναι για τις τεχνητές ορμόνες! (μπουνιά!) Και αυτό είναι για τις αγελάδες! (κλωτσιά!)

Ο LEO κάνει το νεύμα του Kung Fu με την οπλή του. Οι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ συνεχίζουν να επιτίθενται. Βλέπουμε έναν ΠΡΑΚΤΟΡΑ να μαζεύει με τις χούφτες σύριγγες και να τις ρίχνει όλες μαζί σε αυτόν!

-LEO : Όχι.
Ο LEO σηκώνει την οπλή του για να σταματήσει τις βελόνες στον αέρα και να πέσουν ακίνδυνα στο έδαφος.

-CHICKITY: Είσαι ο εκλεκτός
Ο LEO και η CHICKITY απλώνουν τα «χέρια» τους ο ένας για τον άλλο, όταν ξαφνικά ακούν ένα δυνατό «Μουου» και βλέπουν τον MOOPHEUS να έχει πιαστεί όμηρος. Ο MOOPHEUS παλεύει την ώρα που τον σέρνουν στο φορτηγό της ΆΓΚΡΙ-ΚΟΡΠ.

-MOOPHEUS: Αφήστε με εμένα! Εμποδίστε τα γαλακτοκομικά εργοστάσια!
Η πόρτα του φορτηγού κλείνει και αυτό επιταχύνει με τον MOOPHEUS. Ο LEO τρελαίνεται ι και φωνάζει.

-LEO : Έπιασαν τον Moopheus! Τον βάζουν στο φορτηγό;!! Οδηγούν μακριά;!! Πού πηγαίνουν; !! Τον πήραν;!! Τι κάνουμε;!! Τι θα συμβεί; Ποιος είμαι εγώ;

-CHICKITY: (Χαστουκίζοντας τον LEO) Leo!

-LEO: Πρέπει να σώσουμε τον Moopheus!

-CHICKITY: Αλλά ακούσες τι είπε! Πρέπει να κλείσουμε αυτά τα εργοστάσια.
Ο LEO σκέφτεται για μερικά δευτερόλεπτα.

-LEO: Το βρήκα!
Και οι δύο γυρίζουν προς το θεατή.

-LEO: Θα σώσουμε τον Moopheus, εάν ΕΣΕΙΣ μας βοηθήσετε να σταματήσουμε αυτά τα γαλακτοκομικά εργοστάσια! Υπάρχουν μικρά οικογενειακά αγροκτήματα όπου μπορείτε να πάρετε τα γαλακτοκομικά σας. Με την υποστήριξη τους, θα βοηθήσετε να τελειώσει το Meatrix.

Τοποθετεί ένα κόκκινο κουμπί "ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ " στην οθόνη. Η CHICKITY είναι σε μια μοτοσικλέτα πίσω από LEO.

-CHICKITY: Έλα Leo!
Ο LEO βάζει τα γυαλιά ηλίου και πηδάει στη σέλα. Κατευθύνονται τρέχοντας μακριά προς την πόλη στο βάθος.


THE MEATRIX II ½ Επί της οθόνης. Βαρέθηκα.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα