Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

30.3.11

Ιδρυμα ΦΕΥ – Μίνι Πυρηνικό Ατύχημα



 Εισαγωγή  .......................................................................................................   Πλανήτης ΦΕΥ


Όπως είχαμε πει στην εισαγωγή και τη γενική περιγραφή του πλανήτη ΦΕΥ, το ίδρυμα ΦΕΥ λειτουργεί στη Λάδα, περιοχή του πλανήτη με μεγάλη παραγωγή και χρήση λαδιού.
Είναι ένα από τα λεγόμενα ανώτατα αιδεία (τα δικά σας ανώτατα εκπαιδευτήρια).

Το όνομα ΦΕΥ μερικοί λένε ότι είναι από το ΦΕΥΓΑ.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι η αρχαιοελληνική απόδοση του Αλίμονο.
Κάποιοι λένε ότι αυτό δεν ήταν το επίσημο όνομα του ιδρύματος. Δεν ήταν το όνομα με το οποίο ήταν καταχωρημένο στα κατάστιχα.
Έτσι το αποκαλούσαν κάποιοι που είχαν εργαστεί σ΄αυτό.
Οι απέξω το αποκαλούσαν με το επίσημο όνομά του που ήταν τριγράμματο κι αυτό, αλλά πιο επιβλητικό.
Το ίδρυμα ήταν ξακουστό στην επικράτειά του. Πολλοί συναγωνίζονταν να εισέλθουν σ΄αυτό, άλλοι ως τρόφιμοι και άλλοι ως εργαζόμενοι.

Ο φίλος μου ο Φευγανός εργαζόταν στο ίδρυμα ΦΕΥ και μου είχε υποσχεθεί μια διεξοδική περιγραφή των πεπραγμένων του ιδρύματος.
Λόγω της επικαιρότητας των πυρηνικών, του ζήτησα να παρακάμψει προς το παρόν την περιγραφή του ιδρύματος και να μας εκθέσει κάποια ιστορία με ραδιενέργεια που, όπως μου είχε πει, είχε εκτυλιχθεί στο ίδρυμα παλιά.
Του ζήτησα, επίσης, να αποφύγει περαιτέρω γλωσσικούς ιδιωματισμούς, πέραν αυτών που έχει εκθέσει στη γενική περιγραφή του πλανήτη, 

Ιδού η έκθεση του φίλου Φευγανού:


1ο Επεισόδιο με Ραδιενεργές Πηγές

Στο υπόγειο ενός εργαστηρίου μιας από τις σχολές του ιδρύματος στην οποία εργαζόμουν βρισκόταν ένας ερασιτεχνικός σκοτεινός θάλαμος. Εκεί εμφάνιζα τις φωτογραφίες από τα πειράματα του εργαστηρίου.

Κάποια μέρα εισήλθε στο χώρο συνεργάτης του εργαστηρίου, συγγενής του διευθυντή, ο οποίος εργαζόταν σε ένα άλλο ερευνητικό ίδρυμα, εκτός του ΦΕΥ, σε ένα ίδρυμα πυρηνικών ερευνών, κάτι σαν τον δικό σας Δημόκριτο.

Μου ζήτησε να σηκωθώ από τον ξύλινο πάγκο που καθόμουν για να πάρει κάτι που ήταν από κάτω.
Αυτό που ήταν από κάτω ήταν μια ραδιενεργή πηγή.

Την πηγή θα την μετέφερε σε κάποια οικοδομή για ακτινογράφηση του οπλισμού της ώστε να εντοπιστεί η θέση και το μέγεθος των ράβδων του.

Η διαδικασία ακτινογράφησης του οπλισμού είναι ίδια ακριβώς μ αυτήν του ανθρώπινου σκελετού.
Ο οπλισμός αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το σκελετό των δομικών στοιχείων της κατασκευής και, όπως και ο ανθρώπινος σκελετός, έχει μεγαλύτερη πυκνότητα (είναι από χάλυβα) από το σκυρόδεμα που τον περιβάλλει, το οποίο αποτελεί, κατά κάποιον τρόπον, τους μύες των στοιχείων.

Την αρμοδιότητα για τη διενέργεια ακτινογραφήσεων στις κατασκευές την είχε το ίδρυμα των πυρηνικών ερευνών.
Για κάποιον λόγο τον οποίο δεν γνώριζα είχε εκχωρηθεί αυτή η αρμοδιότητα και στο εργαστήριο στο οποίο εργαζόμουν. Έτσι νόμιζα. Αυτό μας είχαν πει.

Φυσικά μια ραδιενεργή πηγή δεν είναι μια οποιαδήποτε συσκευή την οποία ακουμπάς όπου βρεις.
Διαμαρτηρήθηκα για το γεγονός της, ας πούμε, επιπολαιότητας αυτής, στο συγγενή και το διευθυντή.

Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα, δεν απαιτούνται προφυλακτικά μέτρα. Γνωρίζει ο συγγενής, είναι ειδικός.
Αν και για μένα, με βάση την πολύχρονη εμπειρία μου στο ίδρυμα, η ιδιότητα του ειδικού κάθε άλλο παρά με καθησύχαζε, δεν επέμεινα. Δεν με έπαιρνε, καθώς λέτε και εσείς.

Καλού κακού, φρόντισα από την ημέρα εκείνη και μετά να μην κάθομαι πάνω στην πηγή η οποία συνέχισε να αποθηκεύεται στον ίδιο χώρο.

Μετά κάποια χρόνια κοινοποιήθηκε στους τεχνικούς του εργαστηρίου εγκύκλιος για επίδομα ραδιενέργειας σε όσους βρίσκονταν σε χώρους με ραδιενεργές πηγές.
Οι τεχνικοί του εργαστηρίου συμπλήρωσαν το όνομά τους στη σχετική λίστα και την πήγαν στον διευθυντή να την υπογράψει.

Και τότε ποιος είδε τον Κύριο και δε φοβήθηκε, όπως λέτε εσείς σε παρόμοιες καταστάσεις.
Εκνευρισμένος, έσχισε τη λίστα γιατί, όπως τους είπε, θα πήγαινε φυλακή. Αυτό ήθελαν;
Τώρα το τι ήθελαν οι τεχνίτες δεν θα το σχολιάσω. Δεν είναι του παρόντος.

Πάραυτα, ο σφόδρα ενοχλημένος διευθυντής έδωσε εντολή στο συγγενή να ξεφορτωθεί τις πηγές.
Για να βρίσκονταν ραδιενεργές πηγές στο εργαστήριο χρειάζονταν άδεια από το ίδρυμα πυρηνικών ερευνών από το οποίο τις είχε πάρει ο συγγενής.
Η άδεια δεν υπήρχε, δεν μπορούσε να δοθεί, γιατί δεν είχε κατασκευαστεί ο ειδικός αποθηκευτικός χώρος που απαιτούσαν οι αντίστοιχες προδιαγραφές.
Οι πηγές φύγανε. Πρόβλημα ουδέν, κατά πως εκτίμησε ο κύριος διευθυντής.

Θα εκπλήσσεστε, μάλλον, με το μέγεθος της ανευθυνότητας του διευθυντή.
Ο διευθυντής, όμως, ήταν διεθνούς κύρους επιστήμονας, πρόεδρος αρκετών διεθνών ενώσεων.
Είχε μάλιστα συγγράψει μεταξύ των άλλων και για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Και εν γένει ήταν απασχολημένος να αρθρογραφεί και να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα στην κοινωνία γενικώς.

Δεν ασχολιόταν με τέτοιου τύπου πεζά θέματα .


2ο Επεισόδιο με Ραδιενεργές Πηγές

Στο ίδιο εργαστήριο αρκετά χρόνια μετά, ο διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε και ήρθε νέος.
Επειδή το εργαστήριο επί της θητείας του προηγούμενου είχε κυριολεκτικά διαλυθεί, ο νέος άρχισε τη φασίνα και τις αλλαγές.

Τους λόγους της διάλυσης τους παρακάμπτω προς το παρόν να μην σας πέσουν πολύ βαρείς.

Διάφορα άχρηστευμένα όργανα και συσκευές μεταφέρονταν στον εξωτερικό χώρο του εργαστηρίου για να πεταχθούν.
Ανάμεσα σ΄αυτά που περίμεναν έξω για πέταμα είδα κάτι που έμοιαζε με κάτι που το είχα ξαναδεί.
Πλησιάζω και βλέπω το γνωστό ραδιενεργό σύμβολο και την νεκροκεφαλή, σύμβολο κατατεθέν για πυρηνική πηγή.

Ρωτώ τους δύο εργαζόμενους από την Αλμπάνια που τους είχε ανατεθεί ο καθαρισμός από που την πήραν αυτή τη..... χαλασμένη συσκευή.
Παρεμβαίνει τεχνίτης, εργαζόμενος του εργαστηρίου, και με διαβεβαιώνει ότι δεν ήταν τίποτα άξιο λόγου. Μια παλιά πηγή για πέταμα. Έτσι του είπε ο Κ, μέλος του διδακτικού προσωπικού του ιδρύματος και συνεργαζόμενος με τον προηγούμενο διευθυντή.

Η ...αβλαβής αυτή συσκευή ήταν καμουφλαρισμένη πίσω από ένα σάκο άμμο στο χώρο κάτω από τη σκάλα που οδηγούσε από το ισόγειο στον κύριο χώρο του εργαστηρίου που γινόντουσαν τα πειράματα.
Άραγε, είχε ξεμείνει από τις παλιές ή είχε μεταφερθεί αργότερα για τις μπίζνες κάποιου άλλου από τα παιδιά-συνεργάτες του προηγούμενου διευθυντή;

Στη συγκέντρωση που έγινε υπό την προεδρία του νέου διευθυντή δεν κατέστη δυνατή η εξιχνίαση της προέλευσης της πηγής.
Επικράτησε ιλαρή ατμόσφαιρα. Οι «συνάδελφοι», όπως λέτε και σεις, συνεργάτες του προηγούμενου διευθυντή, καλαμπούριζαν με τις αδικαιολόγητες αιτιάσεις μου, θέλοντας να υποβαθμίσουν το θέμα.
Όταν, μάλιστα, τους θύμισα ότι για χρόνια ολόκληρα καθόμουνα πάνω στις παλιές πηγές, συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο στην εφευρετικότητα των πειραγμάτων τους για την ενοχλητική  "ιδιορρυθμία" μου, εν γένει, και ειδικά στα θέματα εκπαίδευσης και έρευνας, που τότε πια έβρισκε τη ραδιενεργή εξήγησή της.

Καταφέραμε, πάντως, να συμφωνήσουμε ότι η πηγή έπρεπε να απομακρυνθεί το συντομότερο από τον προαύλιο χώρο του εργαστηρίου, καθώς ήταν χώρος διέλευσης μαθητών γειτονικού δημοτικού σχολείου και ότι η αποκομιδή της θάπρεπε να γίνει σε ειδικό χώρο.

Ειδοποιήθηκε ο διευθυντής της σχολής πυρηνικής τεχνολογίας του ιδρύματος ΦΕΥ να έρθει να την παραλάβει και να επιμεληθεί αυτός την αποκομιδή της.
Ο διευθυντής έστειλε αμέσως τεχνικό του εργαστηρίου της σχολής με μετρητή ακτινοβολίας και την εντολή να μην πει σε κανέναν τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρά μονον στον ίδιο.

Η μέτρηση όμως ήταν τόσο προβληματική που ο εργαζόμενος δεν μπόρεσε να κρύψει την ταραχή του.
Σε επίμονες ερωτήσεις μας για τον βαθμό επικινδυνότητας της πηγής, μας είπε ότι είναι αρκετά ενεργή και μας συμβούλεψε να την φωτογραφήσουμε (γιατί άραγε, διερωτηθήκαμε τότε) από απόσταση πριν μεταφερθεί αλλού.
Μετά την ενημέρωση του, ο διευθυντής αποχώρησε αμέσως από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και κατέφθασε με ειδικό όχημα και πήρε την πηγή.

Με τον νέο δικό μας διευθυντή του εργαστηρίου συντάξαμε έγγραφο στο οποίο ζητούσαμε να μας απαντήσει το εργαστήριο της πυρηνικής τεχνολογίας για την επικινδυνότητα της πηγής.
Ο διευθυντής του μας απάντησε ότι η πηγή ήταν ανενεργή, ότι την τοποθέτησε κάτω από τη σκάλα του εργαστηρίου του και η ακτινοβολία που μέτρησε (προφανώς από πάνω από τη σκάλα) ήταν αμελητέα.
Toυ απευθύναμε δεύτερη επιστολή ζητώντάς του να εκτιμήσει ξανά την διακινδύνευση του προσωπικού του εργαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη, ως ώφειλε, την ακτινοβολία της πηγής τα χρόνια που ήταν σε πλήρη ισχύ και του υπενθυμίζαμε ξανά ότι η σκάλα κάτω από την οποία ήταν κρυμμένη η πηγή ήταν επισκέψιμη και από το κάτω μέρος της.

Επειδή δεν υπήρξε απάντηση, ζητήσαμε να εξετάσει την πηγή ειδικός και να αποφανθεί αυτός.
Ο ειδικός είδε μια πηγή-αντίκα που δεν ήταν η «δική μας».
Τότε καταλάβαμε γιατί ο απεσταλμένος του κυρίου διευθυντή μας είχε συστήσει τη φωτογράφησή της.

Δυστυχώς, όμως, το φιλμ, αν και σε αρκετή απόσταση από την πηγή και σε ελεύθερο χώρο, είχε καεί.

Και αυτός ο διευθυντής ήταν μεγάλος επιστήμονας, σαν αυτούς που βλέπετε να βγαίνουν στις τηλεοράσεις σας και να σας καθησυχάζουν για τη Φουκουσίμα σας.

Συνεχίζεται

Βλ. και
- Οι Αφύλακτοι Παιδότοποι των Μεγάλων