Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

8.5.10

Για Ένα Άλλο Πλαίσιο Αναφοράς του Κόσμου - Αβλάβεια, Αυτοδιαχείρηση και Συναίνεση οι Άξονές του

Έντεκα κατηγορούμενοι Σομαλοί πειρατές αποκάλυψαν σε
δικαστήριο των ΗΠΑ ότι η όλη επιχείρηση της πειρατείας είναι
θυγατρική του τραπεζικού γίγαντα Goldman Sachs.
Δήλωσαν ότι δουλεύουν για τον Lloyd Blankfein (τον πρόεδρο της
Goldman).Ο πειρατής, ο οποίος δήλωσε ότι κέρδισε μπόνους
48 εκατ.δολ, πέρυσι, εξήγησε ότι το δικό τους μέρος της δουλειάς
είναι να επιτίθενται στα πλοία που έχει ήδη σορτάρει η Goldman.
«Λειτουργούμε ως επενδυτικοί τραπεζίτες», δήλωσε ο επι-
κεφαλής πειρατής. "
Συγχωνεύσαμε τις δραστηριότητές μας με την
Goldman στα τέλη του 2008 για να επωφεληθούμε από τους πιο
χαλαρούς κανονισμούς που διέπουν τους τραπεζίτες, σε αντίθεση
με τους πειρατές, αλλά και για να πάρουμε το μερίδιό μας από
τα χρήματα της διάσωσης των τραπεζών".
Στον απόηχο αυτών των συγκλονιστικών αποκαλύψεων, οι
εισαγγελείς κατήγοροι έψαξαν μήπως εκκρεμεί καμιά άλλη υπό-
θεση κατά των Σομαλών πειρατών, οι οποίοι τώρα
θα πρέπει
να αντιμετωπίζονται ως τραπεζίτες στα μάτια του νόμου.
"Υπάρχουν πολλοί νόμοι που θα μπορούσαν να τους κάνουν υπό-
δικους, αν ήταν, πράγματι, πειρατές» είπε κυβερνητική πηγή.
"Αλλά αν είναι τραπεζίτες, τα χέρια μας
είναι δεμένα."
Σάτυρα Somali Pirates Say They Are Subsidiary of Goldman Sachs


Χθες, στα βραδυνά δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών παρακολουθήσαμε βουλευτή σε συνεδρίαση του Γερμανικού κοινοβουλίου να χαρακτηρίζει τους τραπεζίτες-κερδοσκόπους «Ταλιμπάν με κουστούμια».
Διεθνώς, οι ίδιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται απερίφραστα ως οικονομικοί τρομοκράτες.

Γι αυτή, όμως, την «τρομοκρατία με τα κοστούμια» δεν κηρύχθηκε κανένας αντρομοκρατικός. Δεν κινήθηκε κανείς από τους κρατούντες στην πολιτική εξουσία, ούτε απ΄αυτούς στην δικαστική εξουσία.
Αντί για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών, παρακολουθούμε τις προσπάθειες διαφύλαξης της δύναμης πυρός τους και το αλυσσόδεμα των θυμάτων τους ώστε να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα το έτσι-θέλω τρομοκρατικό «δικαίωμά» τους.

Αυτές τις ημέρες παρατηρούμε για μια ακόμη φορά την αντιστροφή αξιών και θεσμών της κοινωνικής ζωής μας.
Ένας από τους θεσμούς που εισήχθη στη ζωή μας ήταν οι κυβερνήτες.
Αρχική αποστολή τους ήταν να προστατεύουν τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας από τις επιβουλές των πιο ισχυρών μελών της.
.
Προοδευτικά, η αποστολή αυτή αντεστράφη και σήμερα βλέπουμε τους κυβερνήτες να προστατεύουν τους ισχυρούς να μπορούν να επιβουλεύονται τους αδύναμους και να συμπράττουν μαζί τους. (1)
Οι άνθρωποι γινόμαστε υποτελείς αυτών που τους χρίσαμε να μας υπηρετούν.
Οι θεσμοί μας δεν μας υπηρετούν πια.
Οι πεποιθήσεις μας σχετικά μ΄αυτούς μας πρόδωσαν.
.
Γιατί αυτές τις πεποιθήσεις συνεχίζουμε να τις υπερασπιζόμαστε περισσότερο από την ευημερία μας και την ίδια τη ζωή μας;
Όταν γίνει δυσλειτουργικό και ξεπεραστεί ένα λειτουργικό ενός υπολογιστή, το πετάμε.
Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και με τις πεποιθήσεις μας;

Αρκετοί κατηγορούν την ανθρώπινη φύση για τα σημερινά αδιέξοδα.
.
Με τον ίδιο τρόπο που η έχουσα τα πρωτεία στην ευρωπαϊκή διαφθορά Γερμανία, σύμφωνα με υπό δημοσίευση ευρωπαϊκή μελέτη (σχόλιο Κ. Βεργόπουλου στην προχθεσινή εκπομπή Ανιχνεύσεις στην ΕΤ), κατηγορεί για διαφθορά την 9η στη λίστα Ελλάδα και όπως αυτοί του ιδιωτικού τομέα κατηγορούν αυτούς στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα για διαφθορά, ενώ κατέχουν τα σκήπτρα οι πρώτοι και όχι οι δεύτεροι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Γιατί δεν διερωτόμαστε για μια σειρά πρόδηλων καταστάσεων που υπονομεύουν το ανθρώπινο δυναμικό και διαστρέφουν την ανθρώπινη φύση, όπως αυτά που σχολιάστηκαν στο Περί Διαφάνειας και Συμμετοχικότητας και Ερωτήματα.

Γιατί δεν διερωτόμαστε γιατί οι νέοι άνθρωποι, που βομβαρδίζονται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με πλήθος ανεδαφικών πληροφοριών, δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τη σημερινή κατάσταση του κόσμου και τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους, όπως :
· η φύση του χρήματος,
· η ενέργεια και η διαχείρησή της,
· η φύση και η λειτουργία των πολυεθνικών εταιρειών,
κλ.π.;

Υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η σημερινή άσχημη κατάσταση δεν οφείλεται στην άσχημη ανθρώπινη φύση μας, όπως ισχυρίζονται μερικοί. .
Υπάρχουν κατατεθειμένες αυθόρμητες δηλώσεις σημερινών ανθρώπων ότι θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά αν είχαν τη δυνατότητα.

Παρακάτω παρατίθενται ένα απ΄αυτά τα ιστορικά παραδείγματα και κάποιες απ΄αυτές τις δηλώσεις των σύγχρονων ανθρώπων.

Ένα Ιστορικό Φωτεινό Παράδειγμα

Η ανθρωπολόγος Gene Weltfish στο βιβλίο της «Το Χαμένο Σύμπαν» ενθυμούμενη "τον Ευρωπαίο κατακτητή που άφησε την ήπειρό του για να διερευνήσει τους ωκεανούς και κατέστρεψε τις συνθήκες ασφάλειας των ανθρώπων που συνάντησε και τους εξουσίασε" και εκφράζοντας τρόμο στο ενδεχόμενο αν «προχωρημένα» όντα σαν και μας ζουν σ΄άλλους πλανήτες και μας επισκεφτούν, γράφει για την «απολίτιστη» φυλή των Pawnees που έζησαν στη Nebraska στο τέλος του 1800.

"Ακόμη πιο πολύ από τις συνθήκες στο σπίτι με εξέπληξε το θέμα του πολιτικού ελέγχου ανάμεσα στους Pawnees.
Ήταν άνθρωποι νοήμονες και διατηρούσαν τη δημόσια τάξη και κάτω από πολύ κρίσιμες καταστάσεις. Εν τούτοις, δεν είχαν κανέναν από τους μηχανισμούς εξουσίας που θεωρούμε αναγκαίους για την ευημερία μας. Δεν υπήρχαν εντολές. Ούτε συμβόλαια για εργασία, ούτε συζητούσαν ποτέ για πλάνα. Δεν υπήρχαν νόμοι και κανόνες, ούτε τιμωρίες, ούτε ηθικολογικές παροιμίες.
Ο μόνος ρυθμιστής ήταν η συναίνεση του ανθρώπου.
Στη θρησκεία οι τελετές που ακολουθούσαν τις εποχές ήταν στην ευθύνη ενός ιερατείου, αλλά καμιά τελετή δεν επιβαλλόταν απ΄αυτούς.
Μια τελετή ετελείτο μόνον όταν ένας απλός άνθρωπος είχε την έμπευση μέσω οραμάτων και αφού τη συζητούσε με το ιερατείο στο οποίο παρείχε τροφή και άλλα αγαθά.
Σε όλα του τα έργα, δημόσια και ιδιωτικά ο Pawnee εκινείτο σε εντελώς εθελοντική βάση.
Οποιαδήποτε κοινωνικά σχήματα υπήρχαν πήγαζαν από τη συνείδηση των ανθρώπων και όχι από άλλους που ήταν σε μια θέση να εντέλλουν.

Καθώς μιλούσα με τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι εκείνοι που ευχόμαστε, αλλά δεν το έχουμε.
Τους ρωτούσα επανειλημμένα πότε συναντήθηκαν και κατέστρωσαν τα σχέδια που τώρα εκτελούσαν. Η απάντηση ήταν πάντα ότι δεν το συζητούσαν καθλόλου.
Δεν μιλούν γι αυτό. Απλά συμβαίνει»

Η Καταγραμμένη Επιθυμία των Ανθρώπων για Αυτοδιάθεση και Προσφορά

Πολλοί θα παρατηρήσουν ότι το είδος αυτών των ανθρώπων έχει πια εκλείψει, ότι δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω.
Πριν κάμποσο καιρό κυκλοφόρησε το εξαίρετο βίντεο «Η βαρβαρότητα της Εξουσίας» με ελληνικούς υπότιτλους
The Evilness of Power [Greek Subtitles] PART 1


Ο δημιουργός του βίντεο στο πρώτο μέρος περιγράφει τη ζωή μιας «απολίτιστης» φυλής ανθρώπων σαν αυτήν των φωτεινών Pawnees και την απορία για την παράξενη και ανυπόφορη ζωή των μουντών ανθρώπων που είχε συναντήσει στο ταξίδι του στον «πολιτισμένο» κόσμο ο Κίκο, ένας από τους ανθρώπους της φυλής.


Στην αρχή του βίντεο παραθέτει αποσπάσματα από δύο άλλα βίντεο με ερωτήματα που υπέβαλε σε περαστικούς σχετικά με τα θέλω του σημερινού ανθρώπου.
.
Στα ερωτήματά του η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, από τους εκατοντάδες που ρώτησε, απάντησαν κατηγορηματικά ότι δεν θα ήθελαν να έχουν αφεντικό ή κάποιον που θα είχε τη δύναμη να τους αποστερεί αυτά που χρειάζονται και ότι θα ήθελαν να κάνουν κάτι παραγωγικό και δημιουργικό για την κοινωνία χωρίς το κίνητρο του κέρδους.
.
Στα επόμενα μέρη του βίντεο αναζητούνται οι αιτίες που αυτά τα θέλω και οι τάσεις των ανθρώπων καταστέλλονται στη σημερινή κοινωνία.
Είναι μια σειρά βίντεο που αξίζει να αφιερώσουμε το χρόνο μας και να προβληματιστούμε.
________________________________________
(1) Πριν λίγα χρόνια όλοι οι πολίτες της δύσης διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στην αιματοκυλισμένη εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ.Όλοι οι αντιπρόσωποί μας στήριξαν την εισβολή και έμμεσα ή άμεσα συμμετείχαν.
Πριν ένα χρόνο όλοι οι πολίτες της δύσης διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στην αιματοκυλισμένη εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα.
Όλοι οι αντίπροσωποί μας εσιώπησαν και σιωπηλά στήριξαν το Ισραήλ και συνεχίζουν να το κάνουν.
Τις ημέρες που αντιπροσωπείες των λαών έκαναν συμβολική πορεία προς τη Γάζα για τη λήξη του παρατεταμένου αυτού διεθνούς εγκλήματος, οι κυβερνήσεις σιωπούσαν προκλητικά.

Πριν λίγο καιρό, στις συνόδους για τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή αντιπρόσωποί μας επιχειρηματολογούσαν και δρομολογούσαν νέους φόρους για να εξασφαλίσουν το μέλλον μας στον πλανήτη.
Στο Ιράκ και τη Γάζα η οικολογική καταστροφή, η μόλυνση του εδάφους, της πανίδας, της χλωρίδας και των κατοίκων από τα ραδιενεργά όπλα και τους ατέλειωτους βομβαρδισμούς είναι ανυπολόγιστη.
Η καταστροφή αυτή δεν αποτελούσε καν αντικείμενο συζήτησης των εκπροσώπων μας στις συσκέψεις αυτές, βλ. Εδώ και Gaza Strip, soil has been contaminated due to bombings: population in danger Radioactive weapons in the Gaza Strip
.
.