Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

9.4.10

Oι Eυκαιρίες της Οικονομικής Κρίσης- Η Αποκαλυπτική της Φύση (1)

.
.
Οι άνθρωποι καλλιεργούν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλα
μέσα σ' ένα μονάχα κήπο και μέσα εκεί δεν βρίσκουν ό,τι ζητάνε.
Κι ωστόσο, αυτό που ψάχνουν θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα
σ' ένα μόνο τριαντάφυλλο ή μέσα
σε λίγο νερό ...

Τα μάτια είναι τυφλά. Πρέπει να ψάξεις με την καρδιά.
Ο μικρός πρίγκιπας


Η Αποκαλυπτική φύση των κρίσεων
.
Εδώ και αρκετό καιρό ένα ρεύμα γενικευμένης δυσαρέσκειας και συνεπακόλουθης απογοήτευσης και ανησυχίας για το μέλλον διατρέχει τις αναρτήσεις σε πολλά ιστολόγια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και την αρθρογραφία του κατεστημένου τύπου.
.
Η κοινωνία των ανθρώπων δείχνει σημάδια πτώχευσης. Χάνεται η συνοχή της.
Πολλοί μιλούν για τον άκρατο ατομισμό που κυριαρχεί σήμερα και νοσταλγούν παλιότερες εποχές κοινωνικής συμβίωσης και αλληλοβοήθειας.
Κανείς, νομίζω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις διαπιστώσεις αυτές. Διερχόμαστε μια κατάσταση κρίσης σ΄όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας.
.
Μας διαφεύγουν, όμως, κάποιες σημαντικές όψεις της κρίσης αυτής.
Η αποκαλυπτική φύση της και το απελευθερωτικό δυναμικό της.

Κάθε κρίση είναι συνέπεια εκφόρτισης συσσωρευμένων εντάσεων και, όπως συμβαίνει με κάθε εκφόρτιση, δρα αποκαλυπτικά.
Όταν γίνεται ένας σεισμός, οι περισσότερες ρωγμές που παρατηρούνται στα κτίσματα δεν οφείλονται στην καταπόνησή τους από το σεισμό.
Προϋπήρχαν.
Άλλες δεν γίνονταν αντιληπτές γιατί καλύπτονταν από τις επικαλύψεις ή το σοβά και έρχονται στην επιφάνεια με την δόνηση του σεισμού..
Άλλες ήταν μεν εμφανείς και πριν το σεισμό, αλλά δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνον μετά από επισταμένο έλεγχο που συνήθως ακολουθεί (και για ψυχολογικούς λόγους) μετά από ένα σεισμό..
Άλλες πάλι βλάβες υπόβοσκαν αλλά επειδή το κτίσμα υπολειτουργούσε δεν είχαν ακόμη εκδηλωθεί.
.
Όπως στο σεισμό και στη σημερινή κατάσταση κρίσης της κοινωνίας μας γίνονται εμφανείς παράγοντες που ενυπήρχαν πάντα, αλλά δεν γίνονταν εμφανείς γιατί καλύπτονταν από το σοβά του εφησυχασμού.

Από την άποψη αυτή, η σημερινή οικονομική κρίση και η δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας θα μπορούσε να ειδωθεί ως ένα απελευθερωτικό γεγονός.
.
Θα μπορούσε να μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε τις αντιλήψεις μας και τις στάσεις της ζωής μας τις εγκατεστημένες μέσω της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών διαμόρφωσης πεποιθήσεων και συμμόρφωσης του κόσμου τούτου.

Τους παράγοντες αυτούς θα επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε στις επόμενες αναρτήσεις.

Ο Ρόλος των Ιστολογίων στη Σημερινή Κρίση
.
Πριν λιγους μήνες βιώσαμε μια άλλη κρίση, αυτή της λεγόμενης πανδημίας.
Νωπές είναι στη μνήμη μας οι μεθοδεύσεις των εταιρικών κύκλων μέσω των κατεστημένων ενσωματωμένων ΜΜΕ της παραποίησης της αλήθειας και κατατρομοκράτισης των ανθρώπων.

Στην κρίση εκείνη πολλά ιστολόγια με τη συνεχή πληροφόρηση και αποκάλυψη στοιχείων που απεκρύβοντο δημόσια συνέβαλαν ώστε να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις καΙ να φανεί ότι η κρίση ήταν κατασκευασμένη, ότι ενδεχομένως ήταν
ένα από τα τεχνητά σοκ στα οποία υποβάλλονται κατά καιρούς οι άνθρωποι ώστε κάποιοι να παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις τους και να κατευθύνουν τις μεθοδεύσεις τους.

Στη νέα κρίση που διερχόμαστε, τη λεγόμενη οικονομική κρίση, παρακολουθούμε την επανάληψη των ίδιων μεθοδεύσεων κατατρομοκράτισης των ανθρώπων από τα ίδια ΜΜΕ, διεθνή και εγχώρια.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι αναλυτές εφημερίδων, όπως για παράδειγμα ο Γ. Δελαστίκ στο Έθνος που αποκαλύπτουν ότι κι αυτή η κρίση είναι κατασκευασμένη.
Για μια άλλη φορά φαίνεται ότι οι άνθρωποι υποβάλλονται σε κατασταση τεχνητού σοκ. Η Ελλάδα αποτελεί το πειραματόζωο λένε οι αναλυτές αυτοί.
.
Και δεν χρειάζονται πολλά για να το καταλάβει κανείς αυτό.
Τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σήμερα έχουν ανέλθει στο 7,5%.
Η Κολομβία δανείζεται με 5,5%.
Θεωρείται πιο αξιόπιστη η Κολομβία από την Ελλάδα για τις λεγόμενες αγορές;
.
Σημειωτέον ότι όπως αναφέρεται στο Κι όμως, η Ελλάδα έχει μέλλον! στο enet.gr το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ως ποσοστό τοu AEΠ είναι για την Ελλάδα 180%, τη Γερμανία 190%, τη Φιλανδία 200% και την Αγγλία 370%,

Αν και αρκετά ιστολόγια αναδημοσιεύουν τις αναλύσεις αυτές και παραθέτουν αντίστοιχα άρθρα και βίντεο από διεθνή μη κατεστημένα μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων, .
αρκετά άλλα καταγίνονται να περιγράφουν και να ξαναπεριγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα πόσο αδιέξοδη είναι η κατάσταση και να κατακευρανώνουν κάθε φορά και κάποια κατηγορία ανθρώπων για την κατάντια αυτή, κατά κανόνα εξαιρώντας τους εαυτούς τους.
.
Μέχρι κάποιου σημείου η περιγραφή των κακώς κείμενων έχει θέση γιατί δείχνει το πρόβλημα.
Η συνεχής, όμως, αναφορά στα κακώς κείμενα, κάθε φορά και με μελανότερα χρώματα, χωρίς ταυτόχρονη υπόδειξη διεξόδου, τα εμπεδώνει και τα τροφοδοτεί.

Ομολογουμένως, σε μερικά ιστολόγια η κατάσταση περιγράφεται με πιο λογοτεχνικό τρόπο απ αυτόν των καναλοπαρουσιαστών αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα: την ητοπάθεια και την παραίτηση.

Ίσως, πρέπει να ξαναδούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο των ιστολογίων στην παρούσα συγκυρία ώστε να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Οι δυσκολίες στη ζωή ενός ανθρώπου είναι ο κινητήριος μοχλός για την εξέλιξή του.
Αυτό που δεν θα καταλαβαίναμε σε μια ολόκληρη ζωή με ομαλή ροή μπορούμε να το καταλάβουμε σε μια δύσκολη συγκυρία σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο που ο σπόρος πριν αναρριχηθεί και φυλλορροήσει στο φως της ημέρας κατέρχεται ριζώνοντας στο σκοτάδι της γης η οποία αντιστεκόμενη στην επιχειρούμενη διείσδυση τον ωθεί και τον τροφοδοτεί για να εκδηλώσει το δυναμικό του,
έτσι και οι καθοδικές καταστάσεις της ζωής μας προετοιμάζουν την αναρρίχησή μας σε μια ακόμη πιο πάνω σπείρα της ζωής,

Σημασία δεν έχει αυτό που συμβαίνει αλλά τι κάνεις μ αυτό που συμβαίνει.
«Σοφός είναι αυτός που τα πάντα τα στρέφει για το καλό του
»
είχαν πει οι παλιοί.
.
..