Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

23.2.10

Η Κρίση και οι Ευθύνες και Μεθοδεύσεις του «Ελεύθερου» Τύπου


Πριν μια εβδομάδα ακούσαμε στα βραδυνά δελτία ειδήσεων στα κρατικά κανάλια για αεροπλάνο που έπεσε σε κρατικό κτίριο στην Αμερική.
Δεν ειπώθηκε τίποτα άλλο σχετικό παρά μόνον ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.
Έκτοτε δεν αναφέρθηκαν στο γεγονός αυτό.

Η ιστορία του ανθρώπου που επέλεξε να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο και οι λόγοι που τον οδήγησαν σ΄αυτό περιγράφονται σε μια συγκλονιστική επιστολή που άφησε στην επιχειρηματική του ιστοσελίδα.

Πριν να διαγραφεί από το FBI κυκλοφόρησε διαδικτυακά και μπορεί να τη δει κανείς στο If you're reading this, you're no doubt asking yourself, “Why did ...
και αποσπάσματα στα ελληνικά στο "Να Κάνεις το Ίδιο Πράγμα Συνέχεια και να Περιμένεις Άλλο Αποτέλεσμα Είναι Παράνοια".

Στον τύπο δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικό. Μάλλον όχι γιατί εκτίμησαν ότι το γεγονός αυτό ήταν καθημερινό.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Τις ημέρες αυτές ο τύπος βρίθει βαθυστόχαστα άρθρα και αναλύσεις για τη διαφθορά πολιτικών και πολιτών.
Ας ξαναδούμε και τη δική του διαφθορά και ευθύνη για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που τόσο επιτιμά.

Επίκαιρη όσο ποτέ και άκρως αποκαλυπτική είναι η ευχαριστήρια ιστορική αναφορά του David Rockefeller:
"Είμαστε ευγνώμονες στην Washington Post, τους New York Times, το περιοδικό Times και άλλες μεγάλες εκδόσεις των οποίων οι διευθυντές έχουν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις μας και έχουν σεβαστεί τις υποσχέσεις διακριτικότητάς τους για σχεδόν σαράντα έτη.

Θα ήταν αδύνατο για μας να αναπτύξουμε το σχέδιό μας για τον κόσμο εάν έπεφταν επάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια εκείνων των ετών.

Ο κόσμος είναι τώρα πιο μπερδεμένος και έτοιμος για μια παγκόσμια κυβέρνηση.
Η υπερεθνική κυριαρχία μιας διανοητικής ελίτ και των παγκόσμιων τραπεζιτών είναι σίγουρα προτιμότερη από τις δημοκρατίες των περασμένων αιώνων."

David Rockefeller - Wikiquote

Άκρως αποκαλυπτική είναι, επίσης, και η αντίδραση του John Swinton, διαπρεπούς δημοσιογράφου της Νέας Υόρκης, όταν κατά τη διάρκεια συμποσίου το 1880 που διοργανώθηκε προς τιμή του από τους αρχισυντάκτες της εποχής κάποιος έκανε πρόποση στο όνομα του ανεξάρτητου τύπου βλ. Δεν Υπάρχει Ανεξάρτητος Τύπος στην Αμερική

Στην ιστοσελίδα Brother Jonathan Gazette υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη περιγραφή για τον τρόπο που συντονίζεται η έλλεψη πληροφόρησης και η παραπληροφόρηση από τον λεγόμενο ελεύθερο τύπο (ας θυμηθούμε το φιάσκο μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πριν μερικούς μήνες με την λεπτομερή περιγραφή της ανύπαρκτης συνάντησης του Έλληνα και Τούρκου πρωθυπουργού).

Περιγράφεται η παρακάτω διαδικασία:
«Έχω μελετήσει και έχω τεκμηριώσει τη μέθοδο για τα τελευταία 20 έτη.
Απλά οι ιστορίες της CIA "φυτεύονται" στους New York Times ως «ειδήσεις που διέρρευσαν» συνήθως από "ανώνυμη" κυβερνητική πηγή.
Αλλά πώς μπορεί μια ανεπιβεβαίωτη ιστορία να κυκλοφορήσει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης μετά την εμφάνισή της στους New York Times (NYT);

Η συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται από το διευθυντή της CIA Bill Casey και μετά από τον George Tenet είναι απλά:
Στέλνεται η ψεύτικη ιστορία στους New York Times(NYT) νωρίς κάθε πρωί.
Oι NYT, στο κυνήγι για εντυπωσιακές ειδήσεις δημοσιεύουν στην πρωινή έκδοση την "ανεπιβεβαίωτη» είδηση.

Έχουν αποκαλυφθεί να δημοσιεύουν ψεύτικες ειδήσεις αναρίθμητες φορές. Επίσης δημοσιεύουν την ψευδή είδηση και στην ιστοσελίδα τους.

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες , η CIA στέλνει ένα παρόμοιο αντίγραφο της ίδιας "είδησης που διέρρευσε" στην Washington Post (WP) και τον Associated Press (AP).
Η είδηση μπορεί να φανεί αναξιόπιστη αφού είναι από ανώνυμη πηγή χωρίς στοιχεία. Αλλά βρίσκουν την ίδια είδηση στην ιστοσελίδα των NYTimes.
Υποθέτουν ότι οι NYTimes θα έχουν επιβεβαιώσει την ιστορία, αλλιώς δεν θα την είχαν δημοσιεύσει.
’Ετσι η WP και ο AP δημοσιεύουν την ίδια ιστορία αργότερα το απόγευμα, χωρίς να την επιβεβαιώσουν.

Στο τέλος της ημέρας οι περισσότερες από τις μεγάλες εφημερίδες όπως San Francisco Chro-nicle, Chicago Tribune και Houston Chronicle αντιγράφουν την είδηση από τον Associated Press με αναφορά στους New York Times.
Η αναφορά αυτή δίνει την αίσθηση της αυθεντικότητας.

Το επόμενο πρωί, εκατοντάδες εφημερίδων, ραδιοσταθμών και καναλιών τηλεόρασης σε ολόκληρη την Αμερική επαναλαμβάνουν την ίδια παραπληροφόριση αφού τώρα όλα τα τοπικά μέσα μπορούν να πάρουν την είδηση είτε από τις ιστοσελίδες ή από τις τοπικές εφημερίδες.

Είναι παντού. Έτσι πρέπει να είναι αληθινή».

Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται και το εξής απόσπασμα από ομιλία του William Casey, πρώην διευθυντή της CIA, στην πρώτη συνεδρίαση του προσωπικού το 1981:

"θα ξέρουμε ότι το πρόγραμμά μας παραπληροφόρησης είναι πλήρες όταν όλα όσα γνωρίζουν οι αμερικανοί είναι ψευδή."
.
.
Μια Mυθιστορηματική Εξιστόρηση της Προοδευτικής Κυριαρχίας του Χρήματος και των Τραπεζών
.