Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

23.8.09

Πυρκαγιές – Τί Λένε οι Δασικές Οργανώσεις

.
Αιτίες για τις Καταστρεπτικές Συνέπειες των Πυρκαγιών
Συμπεράσματα από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ http://www.dasofylakeskm.gr/new1.asp?id=21
(που παραπέμπει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ που φιλοξενεί το σίβυλλα)

1. Η αγωνιώδης προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν το πλαίσιο προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα στα δασικά οικοσυστήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορα συμφέροντα.

Έτσι:
Παραμένουν κενό γράμμα οι δασικοί χάρτες.
• Δεν ενεργοποιείται, η διάταξη του νόμου 3208/2003 για τον ειδικό φορέα δασών και τη χρηματοδότηση της δασοπονίας.
• Δεν προωθείται η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και η εναρμόνισή της με τις σύγχρονες τάσεις της πολυλειτουργικής δασοπονίας.
• Υποβαθμίζεται η συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας στην αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και φύλαξη του θηραματικού πλούτου.

• Δεν θωρακίζεται η δασική διοίκηση από αυθαιρεσίες και σκόπιμες μεθοδεύσεις υποβάθμισης της και προωθούνται σχέδια οργανισμών από το Υπ.Εσ.Δ.Δ.Α αμφίβολής αποτελεσματικότητας για μια υπηρεσία που θα έπρεπε να έχει κάθετη διάρθρωση.

2. Η Αντιμετώπιση από Δύο Διαφορετικές Υπηρεσίες του Ίδιου Προβλήματος.
Άλλος φορέας έχει την πρόληψη και άλλος την καταστολή των Πυρκαγιών. Την πρόληψη έχουν οι Δασικές Υπηρεσίες και την καταστολή το Πυροσβεστικό Σώμα.

Με το Νόμο 2612/1998 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, αγνοώντας το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

3. Η Ανισομέρεια στην κατανομή πόρων ανάμεσα στο έργο της πρόληψης και το έργο της καταστολής των δασικών πυρκαγιών
Ενώ οι πόροι για το Πυροσβεστικό Σώμα, εξαιτίας της ανάληψης της ευθύνης καταστολής των δασικών πυρκαγιών, αυξήθηκαν κατά 400%, οι πόροι της Δασικής Υπηρεσίας για τη συνολική λειτουργίας της αυξήθηκαν 21% (1)

4. Σπατάλες πόρων για μικροπολιτικούς λόγους
Η κυβέρνηση ιδρύει την αγροφυλακή, μια υπηρεσία που στην πλήρη ανάπτυξή της θα στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη περισσότερο από 150.000.000 € και θα φορτώσει το ελληνικό δημόσιο με 4.500 νέους υπαλλήλους, τη στιγμή που η δασική υπηρεσία με πολλαπλάσιο αντικείμενο, διαθέτει μόνο 2.500 υπαλλήλους και αντικείμενο αποκλειστικά την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

4. Η μη αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος που θα του επιτρέψει να επεμβαίνει άμεσα πριν η φωτιά πάρει διαστάσεις (και δεν θα τα περιμένει όλα από τα εναέρια μέσα).
___________________________________
(1) "10 εκατ. ευρώ για έργα δασοπροστασίας και ανάπτυξης έπαιρνε κάθε χρόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, πριν μερικά χρόνια, και θεωρούσε ανεπαρκή τα κονδύλια.

Στα 6,5 εκατ. ευρώ έχει κατέβει αυτό το κονδύλι το 2007!
Μόνο για τη συντήρηση των δασικών δρόμων απαιτούνται 4,5 εκατ. ευρώ!

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τα δάση έχουν εγκαταληφθεί στην τύχη τους, με αποτέλεσμα και η επικινδυνότητα να αυξάνεται (πολλαπλασιάζονται οι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών) και η καταστολή να δυσχεραίνεται.
Ετσι, έχουμε και αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και αύξηση των εκτάσεων που καίγονται κατά μέσο όρο".
indymedia