Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

17.7.09

H Ψυχοπαθολογική Φύση των Μεγάλων Εταιριών

«Αυτή δεν είναι πλέον κυβέρνηση των ανθρώπων,
από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους,
αλλά κυβέρνηση των εταιριών, από τις εταιρίες και για τις εταιρίες
Αμερικανός Πρόεδρος Rutherford B. Hayes

«Η περιβαλλοντική τρομοκρατία νομιμοποιείται από την οικονομικοπολιτική ελίτ
με τη διαμόρφωση περιβαλλοντικών πολιτικών (π.χ. με τις περιβόητες συνθήκες
του Κιότο και της Χάγης) απόλυτα εναρμονισμένων με την οικονομία της αγοράς.
.
Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και διάφοροι κρατικοί και ιδιωτικοί μηχανισμοί
που λειτουργούν για τη διαχείριση, τη συγκάλυψη και την απενοχοποίηση
των τοξικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
.
Κρίσιμα συστατικά στοιχεία αυτών των μηχανισμών είναι η δικαστική εξουσία
και ορισμένοι επιστημονικοί φορείς, σε συνεργασία με τηλεοπτικά
κυρίως ΜΜΕ και με παρωπιδοφόρους «ειδικούς» επιστήμονες παντός καιρού».
Χρήστος Γεωργίου, καθ. Βιοχημίας, Παν. Πατρών

« Κάθε φορά που ανατινάζεται ένας αγωγός στη Βασόρα,
κάθε φορά που ο τρελός Mahmoud στην Τεχεράνη απειλεί να
διακόψει την παραγωγή, η τιμή του πετρελαίου πηδά.
Οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις πετρελαίου είχαν κέρδος $113
δισεκατομμύρια το 2005 – έναντι των $34 δισεκατομμυρίων το 2002
πριν από την επιχείρηση «απελευθέρωσης» του Ιράκ. Με άλλα λόγια,
είναι ένας καλός πόλεμος για το μεγάλο πετρέλαιο».
The Guardian 22.3.2006

Μια Χαρακτηριστική Περίπτωση
.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1984 από το εργοστάσιο της αμερικανικής εταιρείας χημικών «Γιούνιον Καρ-μπάιντ», στο Μπόπαλ της Ινδίας, διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα 45 τόνοι ενός φοβερά τοξικού αερίου (μεθυλικό ισοκυάνιο), με άμεσο αποτέλεσμα τον θάνατο 3.800 ατόμων.
Σε αυτά τα θύματα προστέθηκαν αργότερα άλλοι 16.000 νεκροί και 50.000 ανάπηροι από δηλητηριάσεις και άλλα ιατρικά προβλήματα.

Η χρηματική αποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης ήταν προκλητικά εξευτελιστική: μια... χούφτα δολάρια. Γύρω στο 1 εκατομμύριο δραχμές (3.300 δολάρια) ο νεκρός και στις 300.000 δραχμές (800 δολάρια) ο ανάπηρος.
Η τραγωδία προέκυψε γιατί η εταιρία για να μεγιστοποιήσει το κέρδος της περιέκοψε τα κονδύλια για την ασφάλεια.
Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 1992 για τον υπεύθυνο της εταιρίας, ο οποίος διαμένει σε γνωστή πολιτεία της Αμερικής. Oι αρχές τον θεωρούν αγνώστου διαμονής, μολονότι η Greenpeace τον εντόπισε και πληροφόρησε τις αρχές για την πολυτελή έπαυλη στην οποία διαμένει.

Η Πρωτοφανής Προστατευόμενη Ειδεχθής Διαρκής Τρομοκρατία
.
Η παραπάνω περίπτωση είναι μία μόνον από τις αναρίθμητες περιπτώσεις που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας κοινωνικής αναλγησίας μεγάλων εταιρειών.

Η αναλγησία αυτή στις μέρες μας έχει πάρει τη μορφή τρομοκρατίας με απείρως περισσότερα θύματα και απείρως φρικιαστικότερς συνέπειες από την επίσημα θεωρούμενη τρομοκρατία, συνοδευόμενη με τεράστιο πόνο, εξαθλίωση και ξερι-ζωμό ολόκληρων πληθυσμών και ερημοποίηση του πλανήτη.

Απίστευτες διαστάσεις έχει λάβει σήμερα η μόλυνση των υδάτων και της ατμόσφαιρας προκαλώντας απίστευτο αριθμό θυμάτων, ιδιαίτερα στις τρίτες χώρες-χαβούζες των τοξικών αποβλήτων της Δύσης. Η τρομοκρατία αυτή, όμως, δεν έγινε αντικείμενο των λεγόμενων διεθνών οργανισμών, δεν κηρύχθηκε κανένας πόλεμος εναντίον της, δεν φτειάχτηκαν αντιτρομοκρατικοί νόμοι.
Αντιθέτως οι εμνευστές της, οι ηθικοί αυτουργοί της και οι εκτελεστές της απολαμβάνουν ιδιαίτερης ασυλίας και «κοινωνικής αναγνώρισης».

Ενδεικτικά Πρόσφατα Παραδείγματα στην Ελλάδα
.
Στις πολυάριθμες περιπτώσεις κοινωνικής αναλγησίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα και της κρατικής συνέργειας, όπως για παράδειγμα αυτές με:

- τις επιχειρήσεις οι οποίες αφού επιδοτηθούν απολύουν εργαζόμενους ή κλείνουν ή μεταναστεύουν (χωρίς να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις),

- τις λατομικές επιχειρήσεις (για παράδειγμα αυτές στο Μαρκόπουλο Αττικής για τις οποίες επί έτη παραμένουν ανεκτέλεστες καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις) με τις κατάφορες καταπατήσεις περιβαλλοντικών νόμων σε βάρος της υγιείας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών της περιοχής τους,
Εξέχουσα θέση στον τομέα των κατασκευών κατέχουν αυτές σχετικά με τα αυθαίρετα κτίσματα μεγάλων επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ενεργοί πολίτες της περιοχής του πεδίου άρεως στην Αθήνα ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και προσήχθησαν σε δίκη όταν επεχείρησαν να δενδροφυτέψουν περιοχή του πεδίου του Άρεως, (του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας) που έχει καταπατήσει πέραν από τις εκτάσεις που τις παραχωρήθηκαν η επιχείρηση με την επωνυμία «Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος» συμφερόντων καναλάρχη και προέδρου της επιτροπής ολυμπιακών αγώνων.

Μολονότι επί έτη εκκρεμεί απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων της επιχείρησης, η επιχείρηση συνεχίζει ανενόχλητη με την συνδρομή της πολιτικής εξουσίας μέσω των αστυνομικών οργάνων της να εγκαλεί τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την αυθαιρεσία της.

Αξιοσημείωτο αλλά όχι αξιοπερίεργο είναι ότι το γεγονός αυτό αγνοήθηκε παντελώς από τον έντυπο τύπο και τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εξαιρουμένου του ραδιοφωνικού και τηλε-οπτικού σταθμού ανταγωνιστή επιχειρηματία-καναλάρχη.

Μια Ομολογία - Οι Εταιρίες, Τα Πραξικοπήματα και τα Ατυχήματα
.
Το 2005 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του εκδοτικού οίκου Berrett-Koehler Publishers Inc με τίτλο: «Μαρτυρίες ενός οικονομικού εκτελεστή» ("Confessions of an Economic Hit Man” ).
Ο συγγραφέας του John Perkins εργαζόταν ως στέλεχος εταιρειών συμβούλων και περιγράφει το παιχνίδι, όπως το ονομάζει, που παίζουν οι εταιρείες αυτές σε ανίερη συμμαχία με τους κρατούντες στις ΗΠΑ κατά χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

Όπως αναφέρει το παιχνίδι παίζεται μ΄αυτόν τον τρόπο:
- Εταιρείες συμβούλων στελεχώνονται με ανθρώπους που η εργασία τους είναι να προσελκύσουν έναν ξένο αρχηγό κράτους και να τον οδηγήσουν να καταχρεωθεί. Το πετυχαίνουν διογκώνοντας τους προυπολογισμούς σε μεγάλα προγράμματα όπως φράγματα και συστήματα ηλεκτροδότησης που προτείνουν.
Η εξόφληση γίνεται με δύο τρόπους. Η ξένη χώρα αναθέτει τα έργα σε αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη. Ο αρχηγός του κράτους, όντας καταχρεωμένος είναι υποχρεωμένος να υποταχθεί στις ΗΠΑ και να κάνει ό,τι του λένε. Αν αποδειχθεί πάρα πολύ ανεξάρτητος ή πάρα πολύ τίμιος να δεχτεί να δωροδοκηθεί, θα απομακρυθεί από την εξουσία, είτε με πραξικόπημα είτε με ατύχημα.
,
Η Ιστορική Επιβεβαίωση – Οι Εταιρείες Έμποροι των Εθνών
.
Αναρίθμητα είναι τα παραδείγματα των ανοικτών και καλυμμένων επεμβάσεων των ΗΠΑ και όχι μόνον σε χώρες στις οποίες διακυβεύονταν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής ελίτ με την οποία είναι, ιδιαίτερα σήμερα, αναπόσπαστα συνδεδεμένοι οι κρατούντες των μεγάλων χωρών.
Κατά κανόνα:
εθνικιστές αρχηγοί κρατών που δεν δέχονται να απεμπολήσουν τον εθνικό πλούτο των κρατών τους υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών χαρακτηρίζονται κακοποιοί και κινητοποιείται ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας για την πειθώ των πολιτών ώστε να μην διαμαρτυρηθούν σε περίπτωση ανοιχτής επέμβασης για την αποκαθήλωσή τους.

Μία από τις πολλές καλυμμένες επεμβάσεις με επίκαιρο ενδιαφέρον είναι η αντικατάσταση με πραξικόπημα εμνεύσεως της CIA του δημοκρατικά εκλεγμένου ιρανού εθνικιστή Mohammed Mossadegh, με το Σάχη γιατί αρνήθηκε την εκμετάλευση του ιρανικού πετρελαίου από τις δυτικές εταιρίες.

Αναλυτικά στοιχεία για τη διασύνδεση πολέμων και εταιριών πετρελαίου βρίσκει κανείς στο βιβλίο του Γ. Δελαστίκ: «Αποκάλυψη Τώρα - Μέση Ανατολή, Πετρέλαια και Ισλάμ», έκδοση Λιβάνη 2001.

Μια σύντομη εναλλακτική εξιστόρηση των δύο παγκοσμίων πολέμων και των μετέπειτα συρράξεων ως τη μυστική ιστορία των πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες δημιούργησαν και χειρίστηκαν τα γεγο-νότα στον 20ο και 21ο αιώνα και τη διασύνδεσή τους με το «εκπαιδευτικό-ερευνητικό σύμπλεγμα» («The educational-research complex») παρατίθε-ται στην ιστοσελίδα: www.brojon.com/ Black Gold Hot Gold.

Ιστορικά Παραδείγματα Κοινωνικής Αναλγησίας Μεγάλων Εταιρειών

Οι Πόλεμοι του Οπίου
Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση πολέμου χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων, εν προκειμένω, της εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών βρετανικών συμφερόντων προέκυψε όταν ο Κινέζος αυτοκράτορας κατέστησε σαφές στη βασίλισσα της Αγγλίας ότι η Κίνα ήταν αυτάρκης και δεν ενδιαφερόταν για εμπορικές συναλλαγές. Η απάντηση ήταν…το όπιο.

Με το λαθρεμπόριο του οπίου εκατομμύρια κινέζοι εθίστηκαν στα ναρκωτικά με συνεπακόλουθο τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού ώσπου ο αυτoκράτορας αποφάσισε να κυνηγήσει τους λαθρέμπορους.
Συνέπεια της κίνησης αυτής ήταν ο πρώτος πόλεμος οπίου (1839-42) και ο δεύτερος πόλεμος του οπίου (1856-1860), με τους βρετανούς συνεπικουρούμενους και από τους Γάλλους.
Την ήττα της Κίνας ακολούθησαν νομιμοποίηση των εισαγωγών του οπίου, εξοντωτικές πολεμικές αποζημιώσεις, γενικευμένη εξαθλίωση του κινεζικού πληθισμού, απομόνωση της Κίνας για έναν και πλέον αιώνα από το διεθνές εμπορικό παιχνίδι μέχρι τις αρχές του 21 αιώνα και την εγκατάσταση δυτικών πολυεθνικών εταιρειών.

Η ιστορία επαναλήφθηκε και πρόσφατα. Τεράστια είναι τα οφέλη που αποκόμισε το καρτέλ της ηρωίνης από τον πρόσφατο πόλεμο στο Αφγανιστάν σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ταλιμπάν άρχιζαν να ξεριζώνουν τις φυτείες της «παπαρούνας». - Britain and U.S. Protecting the Biggest Heroin Crop of all Time
Ανάλογοι πόλεμοι σήμερα για την διασφάλιση των συμφερόντων μεγάλων πολυεθνικών κατασκευαστικών εταιρειών εταιρειών σχολιάζονται παρακάτω.

Οι Εταιρείες Βayer-BASF-Hoechst (Farben) και τα Ναζιστικά Πειράματα και Κρεματόρια
.
Όπως δημοσιοποίησε ο οργανισμός AHRP (συμμαχία για την προστασία της έρευνας σε ανθρώπους), τα απάνθρωπα ιατρικά πειράματα που πραγματοποιούνταν στα στρατόπεδα θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας ήταν αναπόσπαστο μέρος του γιγάντιου καρτέλ χημικών προϊόντων IG Farben που κυριαρχούσε στον κόσμο των χημικών κατά το ξέσπασμα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και η οποία παρασκεύαζε το αέριο Ζyklon-B για τα κρεμα-τόρια στο Άουσβιτς.
Η Farben διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Hitler.
.
Ένας από τους ιεραρχικά ανώτερους ανθρώπους της Farben, ο Μαx Ilgner, ήταν ένστολο μέλος της Γκεστάπο.
Mέλος του διοικητικού συμβουλίου της Farben ήταν ο θείος του Hermann Schmitz ο οποίος φιλοδοξούσε να «δημιουργήσει ένα παγκόσμιο φασιστικό κράτος, κατά προτίμηση, χωρίς πόλεμο».

Στο τέλος του πολέμου ο Fritz Ter Meer, το υψηλότερο στέλεχος στην επιστημονική και εκτελεστική ιεραρχία της Farben δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου.
Βρέθηκε ένοχος, αλλά κατάδικάστηκε μόνο σε επτά έτη φυλάκισης.
Μετά την αποφυλάκισή του διετέλεσε πρόεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου της Bayer, η οποία μαζί με την BASF και την Hoechst ήταν οι αρχικές κύριες εταιρίες της Farben.

Η Εταιρία Farben και η Πολιτική Δυναστεία και Περιουσία της Οικογένειας Μπους
.
Σύμφωνα με άρθρο του John Loftus με τίτλο «Πώς η οικογένεια Μπους έκανε την περιουσία της από τους Ναζί» στο οποίο συμπεραίνεται ότι:
η πολιτική δυναστεία της οικογένειας Μπους καθώς και η περιουσία της προήλθαν από τις σχέσεις με τους ναζί,
o Πρέσκοτ Μπους (παππούς του σημερινού αμερικανού προέδρου) διοικούσε μέρος του εργατικού δυναμικού στο εργοστάσιο του γιγάντιου καρτέλ χημικών IG Farben στο Άουσβιτς και είχε αναπτύξει επαγγελματική συνεργασία με τον μεγιστάνα των ναζί Fritz Thyssen.

Οι Εταιρείες Farben και British Metal Corporation και η Χρηματοδότηση του Χίτλερ
.
Βιομήχανοι και τραπεζίτες χρηματοδότησαν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 και μετά τη δημιουργία της πολεμικής μηχανής του διοχέτευαν τα χρήματα μέσω της ιδιωτικής τράπεζας Delbruck Schicler Bank η οποία ήταν θυγατρική της Metallgesellschaft AG, της μεγαλύτερης εταιρίας μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων της Γερμανίας η οποία ήταν συνιδιοκτησία της ΙG Farben και της Βritish Metall Corporation.

Η Εταιρεία ΙΒΜ και τα Ναζιστικά Στρατόπεδα
.
Η πασίγνωστη σήμερα εταιρεία ΙΒΜ είναι η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την αρχειοθέτηση των κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Οι Εταιρείες Βayer και Upjohn Corporation, οι Ιεραποστολικές Γενοκτονίες και τα Αποτρόπαια Πειράματα του Joseph Mengele
.
Είναι τα εργαστήρια της Βayer και της Upjohn Corporation (και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης και Bristol στις Συρακούσες) στα οποία οι διαβόητοι Μengele και Ewen Cammeron, ψυχίατρος του Μόντρεαλ,
χρησιμοποιούσαν φυλακισμένους, ασθενείς ψυχιατρείων και παιδιά ιθαγενών από οικοτροφεία και ιεραποστολικά σχολεία για πειράματα σχετικά με την εξάλειψη και αναμόρφωση της μνήμης και προσωπικότητας μέσω των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν ιεραποστολικά σχολεία, όπως βασανισμοί για πρόκληση τραυματικών εμπειριών, φάρμακα και ηλεκτροσόκ.

Οι « Κυρώσεις» για την Αναλγησία των Εταιρειών και η Προϋπηρεσία Αμερικανών και Βρετανών Αξιωματούχων
.
Η εταιρεία ΙΒΜ εμφανίζεται σήμερα ως η πιο προχωρημένη και αξιόπιστη εταιρεία στον τομέα της μονοπωλώντας στην Αμερική τα κυβερνητικά προγράμματα, όπως την κατασκευή του συστήματος ραδιοσήμανσης, γνωστού με τον όρο RadioTag και το δεκαετές πρόγραμμα για την προσομοίωση του νεοφλοιού του εγκεφάλου.

Με διάταγμα του πρώτου Αμερικανού κατοχικού διοικητή του Ιράκ στα πλαίσια της «εκδημοκρατικοποίησής» του θα είναι υποχρεωτικά της Bayer και των άλλων εταιριών όπως της Monsanto και της Dow Chemicals οι σπόροι που θα σπείρονται στο Ιράκ για 20 χρόνια.
Σύμφωνα με έκθεση του Foreigh Policy in Focus, το διάταγμα αυτό προωθεί στο Ιράκ «την απελευθέρωση της διακίνησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων».

Ο νομικός σύμβουλος του Πρέσκοτ Μπους, νομικός σύμβουλος της Farben πριν τον πόλεμο, διετέλεσε και διευθυντής της CIA
.
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Farben Αμερικής, o Max Warbung, διορίστηκε διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης.
.
Ο διευθυντής της Metall χρημάτισε υπουργός Οικονομικών και μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του Τσώρτσιλ.

Η Σύγχρονη Επιβεβαίωση: Τα Δύο Αμερικανικά Σχέδια

Σχέδιο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα
Το σχέδιο αυτό αφορά τις χώρες της «Μείζονος Μέσης Ανατολής» και περιλαμβάνει όλες τις χώρες της B. Αφρικής (απ' το Μαρόκο ως την Αίγυπτο), όλες της M. Ανατολής (από την Τουρκία ως τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν) και φτάνει ως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Στόχος του σχεδίου αναφέρεται ότι είναι να «αναστήσει» και να προαγάγει όλες αυτές τις «υπανάπτυκτες» χώρες, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, να τους προσφέρει ειρήνη, ευημερία, ελευθερία, δημοκρατία, γνώση με «παράπλευρη ωφέλεια» την εξαφάνιση της τρομοκρατίας.

Παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα από σχετι-ζόμενο άρθρο του Μάριου Πλωρίδη στο «Βήμα» (9-5-2004):
«Ας μας επιτραπούν, ωστόσο, μερικές αδιάκριτες παρατηρήσεις κι ερωτήσεις:
1. Το σχέδιο «M.M.Αν.» αγκαλιάζει μια τεράστια περιοχή με 500 περίπου εκατομμύρια κατοίκους. Ποιος απ' αυτούς τους «ιθαγενείς» ρωτήθηκε (έστω με δημοσκοπήσεις) αν θέλει αυτή την «ανα-διάταξη» της μισής σχεδόν Αφρικής και της μισής περίπου Ασίας από τρίτους, αυτόκλητους πολεο-δόμους και οικοδόμους;
2. Τα αντιδημοκρατικά, αυταρχικά, εκμεταλλευτικά, σκοταδιστικά καθεστώτα που το σχέδιο τάζει να τα εξοστρακίσει, μήπως είχαν (και έχουν) υποστη-ριχτεί, στηριχτεί, υποκινηθεί από τις ΗΠΑ - και όχι μόνο; Ηγουν, οι χτεσινοί και σημερινοί «νονοί» των τυράννων και του ζόφου, είναι οι καταλ-ληλότεροι για ν' απολακτίσουν τα γεννήματά τους, είναι οι αρμοδιότεροι για να διδάξουν τους «απελευθερωμένους» λαούς στο δημοκρατικό τους αναμορφωτήριο;….
5. Είναι τυχαίο πως, μέσα στο τιτάνιο τόξο της M.M.Αν., βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες πετρε-λαιοαραγωγές χώρες του κόσμου (Σαουδαραβία, Ιράκ, Ιράν); 'H πως το τόξο αυτό συνορεύει με τις πλουσιότατες πετρελαιοφόρες περιοχές του Καυκάσου; Και πως το άθροισμα των μεν και των δε περικλείνει την υπερμέγιστη πετρελαιοπαραγωγή της Υφηλίου;».


Σχέδιο «Μάρτιος 2005»
Μετά το «Σχέδιο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα» καταστρώθηκε το στρατιωτικό σχέδιο «Μάρτιος 2005» σχετικά με παγκόσμια ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων για μια παγκόσμια στρατιωτική εποπτεία και παρέμβαση.