Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

17.7.09

Κατασκευαστικοί Κολοσσοί και Πόλεμοι

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, o κατασκευαστικός κολοσσός Bechtel
έχει μαζέψει ολόκληρο πακτωλό χρημάτων από τον πόλεμο στο Ιράκ
στη διενέργεια του οποίου συνέβαλαν τα στελέχη της εταιρίας….»
Μας δίνεται η εντύπωση ότι η Bechtel είναι ισχυρότερη από τον αμερικανικό στρατό
,…. Δεν επιθεωρεί ούτε αξιολογεί κανείς την εργασία της».
Δρ Nabil Khudair Abbas, ανώτατος υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας
της νέας ιρακινής κυβέρνησης

«Ενώ οι εταιρίες Halliburton και Boeing αποκόμιζαν το 2003 από
10 δισεκατομμύρια δολλάρια,οι αμερικανικές δυνάμεις πήγαιναν στο Ιράκ
χωρίς ειδικά προστατευτικά γιλέκα και οδηγώντας μη θωρακισμένα οχήματα»
Ίαν Ουίλλιαμς, συγγραφέας

Μια Ιστορική Μαρτυρία

Στις 9 Φεβρουαρίου 1917 έγινε η ακόλουθη δήλωση στο Αμερικανικό Κογκρέσο από τον γερουσιατή Oscar Callaway(1), μέλος της επιτροπής για τα αμυντικά κονδύλια:

«Κύριε Πρόεδρε με ομόφωνη συγκατάθεση, θέτω υπόψη μια δήλωση που δείχνει την εμπλοκή εφημερίδων σε θέματα πολέμου όπως τέθηκε πριν από τον κ. Moore από τηνΠενσυλβάνια:

Τον Μάρτιο του 1915, η εταιρία J.P. Morgan* (χάλυβες, χημικά και κατασκευή πλοίων) και οι θυγατρικές επιχειρήσεις της, συγκέντρωσαν 12 άτομα υψηλά ιστάμενα στον κόσμο των εφημερίδων και τους ανέθεσαν να επιλέξουν τις εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες με την μεγαλύτερη επιρροή και απ΄ αυτές να καταλήξουν σε μερικές που θα χρησίμευαν για να ελέγχουν την πολιτική των ειδήσεων στον καθημερινό τύπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτά τα 12 άτομα επέλεξαν 179 εφημερίδες και μετά άρχισαν τη διαδικασία απόρριψης ώσπου έμειναν αυτοί μόνον που έκριναν ότι ήταν απαραίτητοι για να ελέγχουν τη γενική πολιτική του καθημερινού Τύπου σε όλη τη χώρα. Βρήκαν ότι ήταν απαραίτητο να αγοραστεί ο έλεγχος των 25 μεγαλύτερων εφημερίδων.

Οι 25 εφημερίδες συμφώνησαν, εξαγοράστηκε η πολιτική τους με μηνιαία αντιμισθία και ορίστηκε ένας εκδότης για κάθε εφημερίδα για να επιβλέπει και να δημοσιεύει ειδήσεις που θα εξυπηρετούν τον μιλιταρισμό και διεθνή θέματα που θα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των αγοραστών. "

Αυτό το συμβόλαιο ισχύει μέχρι αυτή την περίοδο, και τροφοδοτεί τις στήλες ειδήσεων που γεμίζουν τον καθημερινό τύπο της χώρας με όλα τα είδη των επιχειρημάτων και των διαστρεβλώσεων για την κατάσταση του στρατού και του ναυτικού και τη δυνατότητα να δεχθούν επίθεση οι Ηνωμένες Πολιτείες από ξένους εχθρούς. "

Αυτή η πολιτική περιελάμβανε επίσης την καταστολή όλων όσων ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούντο.

Η αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου έχει καταδειχθεί από το χαρακτήρα του υλικού που δημοσιεύεται στον καθημερινό Τύπο της χώρας από τον Μάρτιο, του 1915.
Έχουν προσφύγει σ΄ όλους τους τρόπους για να εμπορευματοποιήσουν το δημόσιο συναίσθημα και έχουν καταφέρει να εγκρίνει το Κογκρέσο υπερβολικά σπάταλες πιστώσεις για το στρατό και το ναυτικό με το ψευδές αιτιολογικό ότι είναι απαραίτητες.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι πρόκειται για πατριωτισμό. Παίζουν με κάθε προκατάληψη και πάθος των αμερικανών.

Ο δυσανάλογα ισχυρός πολιτικός και οικονομικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης έχει επιτρέψει να επιλέγουν τους υποψήφιους για την προεδρία, να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, να ελέγχουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και να καθορίζουν τι είναι αποδεκτό σε κάθε πτυχή του αμερικανικού πολιτισμού.

Αυτό το κάνουν διαλέγοντας και επιλέγοντας τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν, τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν, την έμφαση που θα δοθεί, τους τίτλους και τις εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν, την τυπογραφία και το σχήμα στο γράψιμο και τις εικόνες.

Οι ειδήσεις δραματοποιούνται, επαναλαμβάνονται, αντιπαραβάλλονται, υπογραμμίζονται για να ενισχύσουν την επιρροή της στις επιθυμητές κατευθύνσεις. Ένα έθνος είναι τόσο ισχυρό όσο ισχυρά είναι τα όργανά του και η δημοσιογραφία στην Αμερική έχει πάψει να υπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα των αμερικανών».
.
(1) Ο Oscar Callaway έχασε στις εκλογές λόγω της εναντίωσής του στη συμμετοχή των ΗΠΑ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Η παραπάνω δήλωσή του στο κογκρέσο δημοσιεύτηκε μόνο στους New York Times σε μορφή pdf, βλ. http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9504E7DA1538EE32A25757C1A9649C946696D6CF με τον παραπλανητικό τίτλο: ¨Ο Moore ζητάει εξεταστική για τις δαπάνες της καμπάνιας ετοιμότητας", βλ. http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9504E7DA1538EE32A25757C1A9649C946696D6CF

Μια Αξιοσημείωτη Επεξήγηση

Στην ιστοσελίδα Brother Jonathan Gazette δίνεται η παρακάτω εξήγηση πώς επιτυγχάνεται ο έλεγχος και η καθοδήγηση της ενημέρωσης από τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρεται παραπάνω:

«Έχω μελετήσει και έχω τεκμηριώσει τη μέθοδο για τα τελευταία 20 έτη.
Απλά οι ιστορίες της CIA "φυτεύονται" στους New York Times ως «ειδήσεις που διέρρευσαν» συνήθως από "ανώνυμη" κυβερνητική πηγή.

Αλλά πώς μπορεί μια ανεπιβεβαίωτη ιστορία να κυκλοφορήσει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης μετά την εμφάνισή της στους New York Times (NYT); Η συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται από το διευθυντή της CIA Bill Casey και μετά από τον George Tenet είναι απλά:

Στέλνεται η ψεύτικη ιστορία στους New York Times(NYT) νωρίς κάθε πρωί.
Oι NYT, στο κυνήγι για εντυπωσιακές ειδήσεις δημοσιεύουν στην πρωινή έκδοση την "ανεπιβεβαίωτη» είδηση.

Έχουν αποκαλυφθεί να δημοσιεύουν ψεύτικες ειδήσεις αναρίθμητες φορές. Επίσης δημοσιεύουν την ψευδή είδηση και στην ιστοσελίδα τους.

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες , η CIA στέλνει ένα παρόμοιο αντίγραφο της ίδιας "είδησης που διέρρευσε" στην Washington Post (WP) και τον Associated Press (AP). Η είδηση μπορεί να φανεί αναξιόπιστη αφού είναι από ανώνυμη πηγή χωρίς στοιχεία. Αλλά βρίσκουν την ίδια είδηση στην ιστοσελίδα των NYTimes. Υποθέτουν ότι οι NYTimes θα έχουν επιβεβαιώσει την ιστορία, αλλιώς δεν θα την είχαν δημοσιεύσει. ’Ετσι η WP και ο AP δημοσιεύουν την ίδια ιστορία αργότερα το απόγευμα, χωρίς να την επιβεβαιώσουν.

Στο τέλος της ημέρας οι περισσότερες από τις μεγάλες εφημερίδες όπως San Francisco Chro-nicle, Chicago Tribune και Houston Chronicle αντιγράφουν την είδηση από τον Associated Press με αναφορά στους New York Times. Η αναφορά αυτή δίνει την αίσθηση της αυθεντικότητας.

Το επόμενο πρωί, εκατοντάδες εφημερίδων, ραδιοσταθμών και καναλιών τηλεόρασης σε ολόκληρη την Αμερική επαναλαμβάνουν την ίδια παραπληροφόριση αφού τώρα όλα τα τοπικά μέσα μπορούν να πάρουν την είδηση είτε από τις ιστοσελίδες ή από τις τοπικές εφημερίδες.

Είναι παντού. Έτσι πρέπει να είναι αληθινή».

Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται και το εξής απόσπασμα από ομιλία του William Casey, πρώην διευθυντή της CIA, στην πρώτη συνεδρίαση του προσωπικού το 1981:

"θα ξέρουμε ότι το πρόγραμμά μας παραπληροφόρησης είναι πλήρες όταν όλα όσα γνωρίζουν οι αμερικανοί είναι ψευδή."

.
Κατασκευαστικοί Κολοσσοί και Παγκόσμιοι και Σύγχρονοι Πόλεμοι
.
Μολονότι οι διασυνδέσεις πολεμικής βιομηχανίας και πολεμικών συρράξεων είναι ευρέως γνωστές, οι αντίστοιχες διασυνδέσεις κατασκευαστικών κολοσσών και πολεμικών συρράξεων δεν είχαν τύχει ευρείας δημοσιότητας.
Παρά την καταγγελλόμενη στο αμερικανικό κογκρέσσο ήδη από το 1915 εμπλοκή εταιρειών στην δημιουργία πολεμικού κλίματος πολέμου που σχολιάστηκε παραπάνω και την από το 1925 καταγγελία*, αμερικανού στρατηγού (Βλ. Ο Πόλεμος Είναι Κομπίνα) ότι:

v «ο πόλεμος είναι κομπίνα επιχειρηματικών συμφερόντων εταιρειών και τραπεζών»
στην οποία απαριθμεί τα υπέρογκα κέρδη των εταιρειών κατά την διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, οι διασυνδέσεις εταιρειών και πολεμικών συρράξεων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και το ρόλο των κατασκευαστικών κολοσσών, της Bechtel και της Halliburton, Αμερικανικών συμφερόντων.
.
Τα Έργα της Bechtel
.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας Bechtel. Από το 1898 που ιδρύθηκε χρησιμο-ποιούσε ως εργάτες μουσουλμάνους, κινέζους και έγκλειστους στις αμερικάνικες φυλακές . Ο βίος και η πολιτεία της είναι αντικείμενο βιβλίου του Jeffrey St. Clair με τίτλο:" Grand Theft Pentagon.» και δοκιμίου του Leon McCartney's με τίτλο: «Φίλοι στις υψηλές θέσεις: η ιστορία της Bechtel». Σ΄αυτό αναφέρονται:

v Οι διασυνδέσεις της Bechtel με τη CIA για την ανατροπή καθεστώτων σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου στις οποίες ακολούθως ανελάμβανε έργα, η μέχρι σήμερα στενή συνεργασία της με τον επίσης μεγάλο κατασκευαστικό κολοσσό της οικογένειας που Bin Laden στη Σαουδική Αραβία

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών, η Bechtel έχει στελέχη από το Πεντάγωνο, το υπουργείο εξωτερικών, το υπουργείο εσωτερικών, την Παγκόσμια Τράπεζα, και την δεξιά πτέρυγα του λευκού οίκου.

v Στελέχη της έχουν διατελέσει πρώην αρχηγός της Επιτροπής ατομικής ενέργειας, πρώην πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, προϊστάμενος του γραφείου κατασκευών του Πενταγώνου, πρώην δημοκρατικός γερουσιαστής, πρώην διευθυντής της CIA και άλλοι.

Σημερινός αντιπρόεδρός της είναι στρατηγός τεσσάρων αστέρων ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός της ατλαντικής αποστολής και ως στέλεχος του ΝΑΤΟ, ειδικός σύμβουλος του Bill Clinton για την κεντρική Ασία σχετικά με θέματα αποθεμάτων πετρελαίου και διαδρομών των αγωγών και αργότερα επί Μπους και Donald Rumsfeld στο υπουργείο εθνικής αμύνης επί υπουργίας του διαβόητου «αρχιγερακιού» Richard Perle.

Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος
πρώην στελεχών της Bechtel τα οποία ιδιαίτερα επί προεδρίας του Ρήγκαν αλλά και του Μπους τοποθετήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλές και εμπιστευτικές θέσεις ακόμη και ως προϊστάμενοι των μυστικών υπηρεσιών.
Ενδεικτική των αθέμιτων διασυνδέσεων αναφέρεται η περίπτωση του προέδρου της Bechtel George Shultz o οποίος διετέλεσε μετά γραμματέας της κυβέρνησης του Ρήγκαν.

Μετά την επανάσταση στο Ιράν η Bechtel εκδιώχθηκε από το Ιράν και συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο του Ιράκ κατά του Ιράν.
Διόρισε ειδικό απεσταλμένο της στο Σαντάμ Χουσεϊν τον Donald Rumsfeld για να πείσει τον ιρακινό δικτάτορα να υποστηρίξει το σχέδιο της Bechtel για κατασκευή αγωγού από το Ιράκ μέχρι την Aqaba της Ιορδανίας.
.
Ο Rumsfeld είχε σειρά συνομιλιών για το θέμα με τον Saddam και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Tariq Aziz, εν μέσω των πιο αιματηρών γεγονότων του πολέμου Ιράν/Ιράκ και ενώ ήταν πασίγνωστο ότι ο Σαντάμ χρησιμοποιούσε δηλητηριώδη αέρια.

Δύο δεκαετίες μετά όταν άρχισε η ρητορική του ενάντια στο Σαντάμ, ο Rumsfeld υποστήριξε ότι το ταξίδι του στη Βαγδάτη ήταν μια ηρωική και ενάρετη αποστολή, για κατάπαυση των εγκλημάτων του Σαντάμ. Ο Σαντάμ όμως είχε προβλέψει και είχε καταγράψει τις συνομιλίες οι οποίες δεν ευώδωσαν.

Μετά τα γεγονότα την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου του 2001,
ώρες μετά την επίθεση στο Πεντάγωνο, ο Donald Rumsfeld απαίτησε τον βομβαρδισμό του Ιράκ,
ο δε Shultz έκανε δημόσια καμπάνια για πόλεμο κατά του Ιράκ ιδρύοντας την «Επιτροπή για την Απελευθέρωση του Ιράκ».
Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στο Ιράκ ανατέθηκε στην Bechtel η ανασυγκρότησή του.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο άρθρο,:
«Δύο χρόνια μετά, η Bechtel έχει τόνους κερδών, αλλά η καθημερινή κατάσταση για τους περισσότερους Ιρακινούς είναι χειρότερη….. Όταν εκφέρουν γνώμη οι ντόπιοι παράγοντες αγνοούνται ή λοιδωρούνται.

«Κανείς δεν επιβλέπει ή αξιολογεί τις εργασίες της Bechtel.. Μας δίνεται η εντύπωση ότι η Bechtel είναι ισχυρότερη από τον αμερικανικό στρατό,». αναφέρει ο Δρ Nabil Khudair Abbas, ανώτατος υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας της νέας ιρακινής κυβέρνησης
"Αν μας είχαν δώσει τα χρήματα θα είχαμε κάνει ασύγκριτα καλύτερη δουλειά» λέει ο Abdeel Razzaq Ali, ο διευθυντής σχολείου στη Βαγδάτη. «Δεν χρειαζόμαστε την Βechtel. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα».
Ίσως κάποιος θα έπρεπε να μιλήσει στους ανθρώπους του Ιράκ για το μυστικό σλόγκαν αυτής της οικογένειας-αυτοκρατορίας, όπως διατυπώθηκε πριν από χρόνια από τον διαχρονικό πρόεδρο Stephen Bechtel:
«Υπάρχουμε περισσότερο για να κάνουμε λεφτά παρά για να φτιάξουμε πράγματα».

Τα Έργα της Halliburton
.
Εκτός από την Bechtel, πολύ γνωστή με πολλά και ποικίλης φύσεως δημοσιοποιημένα σκάνδαλα, είναι τα τελευταία χρόνια και η Halliburton, επίσης αμερικανική εταιρία (συμφερόντων του αμερικανού αντιπροέδρου Cheney) με πολλές θυγατρικές κατασκευαστικές εταιρίες, κατά κύριο λόγον αναδόχους πολεμικών εγκαταστάσεων και βάσεων, όπως των εγκαταστάσεων στο Γκουαντανάμο και της υπό κατασκευή «μικρής Αμερικής» μέσα στο Ιράκ αποτελούμενης από 106 αμερικανικές βάσεις.

Όπως γράφει ο Αχιλλέας Φακατσέλης (Ελευθεροτυπία 26.2.2006):
.
«Όταν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά κατεδάφιζαν το Ιράκ για τον «εκδημοκρατισμό» του, η υπόσχεση ανοικοδόμησης ανακάτευε την τράπουλα των επι-χειρημάτων και έδινε χρόνο για να ολοκληρωθεί η καταστροφή.
Σήμερα, κι ενώ αναγγέλθηκε η κατάργηση της κρατικής υπηρεσίας που είχε αναλάβει την πολυδιαφημισμένη ανοικοδόμηση της χώρας, η προπαγάνδα δεν μπορεί πλέον να σιγάσει μια άλλη πραγματικότητα, που βάζει τα θεμέλια της μόνιμης παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ.
.
Πρόκειται για την ανέγερση της «Μικρής Αμερικής του Ιράκ», ενός εκτεταμένου δικτύου 106 στρατιωτικών αμερικανικών βάσεων εντός της ιρακινής επικράτειας, που θα εξυπηρετεί τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ, και στην ευρύτερη περιοχή.
.
Πράγματι, οι βάσεις αυτές καλύπτουν εκτάσεις που σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν και τα 20-35 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περικλείονται από τείχη ύψους 5 μέτρων και συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο μιας υπερσύγχρονης αμερικανικής κωμόπολης, που διαθέτει υπόγειο οδικό δίκτυο, συνήθεις αλυσίδες φαστφουντάδικων, γήπεδα γκολφ, κέντρα ψυχαγωγίας, αίθουσες κινηματογράφων, συν ειδικά κέντρα ανάκρισης και KBR-Land. Στην πραγματικότητα είναι ένα έργο που κόβει την ανάσα: ανάμεσα στα ερείπια, ξεφυτρώνουν ολόκληρες πόλεις-κράτη»

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η ανάθεση από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ στις θυγατρικές της Kellogg, Brown and Root :
η κατασκευή στρατόπεδων συγκέντρωσης ως προσωρινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών τα οποία, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης «ως ανάπτυξη ενός σχεδίου αντίδρασης σε μια εθνική έκτακτη ανάγκη».
.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Prison Planet. com, με εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί, σήμερα νόμιμα στα πλαίσια των τρομονόμων, να απαχθεί και να κρατηθεί σε ειδικούς χώρους ο καθένας, ακόμη κι αν είναι αμερικανός πολίτης, χωρίς να του απαγγελθεί ποτέ κατηγορία και να δικαστεί.

Ο Ερωπαϊκός Κατασκευαστικός Κολοσσός ΑΒΒ, ο Rumsfeld και οι Πυρηνικοί Αντιδραστήρες της Βόρειας Κορέας
.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν εντάξει την Βόρεια Κορέα στον λεγόμενο «άξονα του κακού» και εκτοξεύουν απειλές για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ήταν ο Ευρωπαϊκός Κολοσσός ΑΒΒ με έδρα τη Ζυρίχη και πρόεδρο τον Donald Rumsfeld μέσω του οποίου οι ΗΠΑ πούλησαν στην Βόρεια Κορέα Πυρηνική Τεχνολογία, λίγο πριν ο Rumsfeld μεταβεί στο Ιράκ για να πουλήσει στον Σαντάμ Χουσείν βιολογικά όπλα.
.
Η ΑΒΒ υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων δολλαρίων με την Βόρεια Κορέα το 2000, λίγο πριν ο Rumsfeld εγκαταλείψει την προεδρία της εταιρείας και ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπους, βλ. http://www.commondreams.org/headlines03/0221-08.htm
.